Baba ganoush

Baba ganoush czyli dip z bakłażana z dodatkiem sezamowej pasty tahini, świeżego czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek, tradycyjnie serwowany z chlebem khubz lub pita.

Danie pochodzi z kuchni Lewantu, terenów obejmujących dzisiejszą Syrię, Egipt, Jordan, Palestynę i Izrael. Dip serwuje się zazwyczaj jako starter, dodatek do dania głównego czy też część mezze, wstępu do wystawniejszej, wielodaniowej kolacji.
Dip ma wyraźny „dymny” smak, który uzyskuje się przez przypalenie skóry bakłażana. W domowych warunkach można to zrobić nad gazem kuchenki, na mocno rozgrzanej patelni grillowej czy też na najwyższej półce piekarnika, przy temperaturze ustawionej na opcję grill.
Do pasty można dodać, podobnie jak do hummusu, dodatkowe przyprawy, chociażby kumin czy mieloną kolendrę.
Pastę serwujemy dekorowaną pestkami granatu z ciepłym chlebem pita. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Abu uzyskać łagodniejszy smak, można pominąć krok z opalaniem bakłażana.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Baba ganoush

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Baba ganoush

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pestki granatu do dekoracji

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  • Nakłuwamy bakłażany widelcem na całej powierzchni, a następnie opalamy skórkę aż będzie lekko przypalona wręcz zwęglona. Można to zrobić na grillu, nad płomieniem kuchenki gazowej albo na najwyższej półce piekarnika nastawionego na opcję grill.
  • Opalone bakłażany kładziemy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 - 15 minut, w zależności od wielkości, aż staną się miękkie.
  • Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia, następnie przecinamy wzdłuż na połowę i wydrążamy miąższ, który przekładamy do miski robota kuchennego.
  • Dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek i czosnek, doprawiamy do smaku odrobiną soli morskiej.Całość miksujemy na gładką masę.
  • Serwujemy dekorowane pestkami granatu z chlebem pita.
http://www.kuchennyblat.pl/baba-ganoush/

 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

baba ganoush
Kuchenny Blat
25