Bułeczki scones

Scones to tradycyjne angielskie bułeczki, serwowane do herbaty na podwieczorek. Podaje się je z clotted cream czyli bardzo gęstą i tłustą śmietaną oraz dżemem. Z powodu braku polskiego odpowiednika, „clotted cream” można śmiało zastąpić świeżo ubitą śmietaną (nie dodawać do niej cukru przy ubijaniu). Sewrujemy z filiżanką herbaty earl grey bądź kawą. Pycha!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast rodzynek można dodać kandyzowana wiśnie.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Bułeczki scones

Jak bardzo lubimy? 51

Bułeczki scones

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g zimnego masła
  • 250 ml maślanki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszconej
  • 100 g rodzynek, namoczonych w gorącej wodzie

Przygotowanie:

  • W misce mieszamy sól, sodę, mąkę i masło, aż masa zacznie przypominać okruchy.
  • Dodajemy maślankę, mleko, rodzynki i wyrabiamy na jednolite ciasto.
  • Ciasto rozgniatamy, formując 3-4cm placek.
  • Wycinamy nasze bułeczki ostrą formą (my używamy formy o średnicy 5 cm), gotowe bułeczki smarujemy na górze mlekiem.
  • Układamy na papierze lub blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200°C / 180°C z termoobiegiem).
  • Pieczemy dopóki góra nie stanie się złota i ładnie przypieczona (10-15 minut, w zależności od piekarnika).
  • Wyciągamy z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia.
  • Serwujemy z bitą śmietaną i dżemem lub masłem i dżemem.
http://www.kuchennyblat.pl/buleczki-scones/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kuchenny Blat
11