Chilli con carne

Chilli con carne z wołowiną, czerwoną fasolą, pomidorami, selerem naciowym, mieloną kolendrą, oregano, nasionami kopru włoskiego, cynamonem i kakao.

Nazwa pochodzi  z języka hiszpańskiego i znaczy tyle co ostra papryka (chilli) z mięsem (carne). Danie przyrządziliśmy z wołowiny, ale pokrojonej w kostkę, a nie mielonej. Użyliśmy namoczonej czerwonej fasoli, która jest dużo smaczniejsza od tej z puszki. W sezonie używamy świeżych pomidorów, które obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Poza sezonem używamy krojonych pomidorów z puszki. Danie doprawiamy kuminem, kolendrą, czosnkiem, świeżym oregano (można użyć suszonego), nasionami kopru włoskiego i ciemnym, gorzkim kakao.
Nasze chilli gotowaliśmy przez dwie i pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160°C, w żeliwnym garnku żaroodpornym. Długość gotowania zależy od jakości wołowiny, po ugotowaniu powinna być bardzo miękka.
Serwujemy z nachos i dipem guacamole, który złagodzi ostrość potrawy. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Czerwoną, suchą fasolę można zastąpić fasolą z puszki.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Chilli con carne

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Chilli con carne

Składniki:

  • 500 g chudej wołowiny, pokrojonej w kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów (1 puszka)
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 250 g czerwonej fasoli (namoczonej przez noc)
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 2 gałązki świeżego oregano (tylko listki) posiekane
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonej papryki (łagodnej)
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżka kakao (ciemnego)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.
  • W dużym, żaroodpornym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i selera naciowego, podsmażamy przez 3 - 4 minuty, aż cebula się zeszkli.
  • Dodajemy wołowinę, kumin, mieloną kolendrę, paprykę, chilli, nasiona kopru, kakao i cynamon; smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez 6 - 8 minut, aż wołowina się zbrązowi.
  • Wlewamy bulion, dodajemy siekane pomidory, oregano, liście laurowe i namoczoną czerwoną fasolę, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 2 - 2.5 godziny (w zależności od jakości wołowiny), aż mięso będzie bardzo miękkie. W trakcie pieczenia sprawdzamy co pół godziny czy nie trzeba podlać odrobiną wody. Mieszamy w trakcie każdego sprawdzenia.
  • Wyciągamy z piekarnika, dodajemy przecier pomidorowy i serwujemy z nachos i guacamole.
http://www.kuchennyblat.pl/chilli-con-carne/

 

Chilli con carne – lista produktów

  • 500 g chudej wołowiny
  • 400 g krojonych pomidorów (1 puszka)
  • bulion wołowy
  • 250 g czerwonej fasoli
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mielony kumin
  • oregano
  • 2 liście laurowe
  • mielona kolendra
  • mielona słodka papryka
  • papryka chilli w płatkach
  • nasiona kopru włoskiego
  • kakao
  • mielony cynamon
  • przecier pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeża kolendra do dekoracji

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 344 kcal
węglowodany 21 g
tłuszcze 6 g
białko 52 g
sód 440 mg
cukier 7 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

chilli con carne
chilli con carne 1
Kuchenny Blat
23