Chleb na zakwasie

Pyszny chleb na zakwasie, z pełnoziarnistej mąki żytniej i pszennej, z chrupiącą skórką i miękkim, wilgotnym środkiem.

Ciasto na nasz chleb przygotowaliśmy w Thermomixie, ale równie dobrze można go przygotować w każdym robocie kuchennym z funkcją wyrabiania ciasta, a nawet zagnieść ręcznie.
Do przygotowania chleba użyliśmy zakwasu żytniego, do którego dodaliśmy, na 12 godzin przed wyrabianiem ciasta, 100 g mąki żytniej i 100 g letniej wody, a następnie odstawiliśmy w ciepłe miejsce.
Do chleba można dodać dowolne dodatki smakowe, takie jak pestki z dyni, kminek, pokruszone orzechy, sezam czy oliwki i zioła prowansalskie. Po upieczeniu chleb należy wyciągnąć z foremek, nie powinno się go w nich studzić. Z podanych proporcji upiekliśmy 2 bochenki chleba, każdy pokroiliśmy na 14 kromek.
Chleb upiekliśmy w 21 cm, silikonowych foremkach do pieczenia. Smacznego.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Wskazówka

Jeżeli używamy młodego zakwasu, do ciasta można dodać 3.5 g drożdży instant. Chleb ładniej wyrośnie.

Chleb na zakwasie

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2 bochenki

Chleb na zakwasie

Składniki:

  • 340 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej, pełnoziarnistej
  • 230 g mąki pszennej chlebowej
  • 240 g letniej wody
  • 15 g drobnej soli
  • 50 g oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota kuchennego.
  • Robot ustawiamy na opcję wyrabiania ciasta, na 5 minut.
  • Po wyrobieniu zostawiamy ciasto w misie na 20 minut, aby odpoczęło, a następnie wyrabiamy jeszcze przez 3 minuty.
  • Wyrobione ciasto rozdzielamy pomiędzy dwie foremki, górę ciasta wyrównujemy wilgotną dłonią.
  • Przykrywamy ściereczką kuchenną lub ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, spryskujemy wodą i wkładamy foremki z chlebem na najniższą półkę piekarnika.
  • Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C, następnie redukujemy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 40 minut.
  • Na 3 - 4 minuty przed końcem pieczenia, spryskujemy równomiernie górę chleba zimną wodą, tak aby uzyskać błyszczącą i chrupiącą skórkę.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremek i zostawiamy do ostygnięcia.
http://www.kuchennyblat.pl/chleb-zakwasie/

 

Chleb na zakwasie – lista produktów

  • mąka żytnia pełnoziarnista
  • mąki pszenna chlebowa
  • sól
  • olej rzepakowy

Wartości odżywcze w 1 porcji (kromka)*

kalorie 135 kcal
węglowodany 24 g
tłuszcze 3.5 g
białko 4 g
sód 511 mg
cukier 0.6 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

chleb na zakwasie
Kuchenny Blat
0