Chorizo z fasolą

Chorizo z fasolą, pomidorami, czerwoną cebulą i ziemniakami, to tradycyjna hiszpańska potrawa. Dane jest wyjątkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu, i jednocześnie bardzo smaczne. Odrobinę przypomina nasza fasolkę po bretońsku. Najlepiej użyć chorizo picante, potrawa będzie mieć wtedy ostry, wyraźny smak. Do podsmażenie chorizo i warzyw nie używamy żadnego tłuszczu, chorizo jest wystarczająco tłuste. Serwujemy posypane dużą ilością posiekanej zielonej pietruszki. Najlepiej smakuje z żytnim, chrupiącym chlebem. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Chorizo powinno się obrać ze skóry przed smażeniem.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Chorizo z fasolą

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Chorizo z fasolą

Składniki:

  • 350 g młodych ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 250 g chorizo picante, pokrojonego w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 300 g ugotowanej białej fasoli, może być z puszki
  • 400 g krojonych pomidorów (puszka)
  • 2 liście laurowe
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • posiekana zielona pietruszka

Przygotowanie:

  • Chorizo, cebulę i czosnek wkładamy do garnka, podsmażamy (bez tłuszczu) aż chorizo zacznie stawać się złote.
  • Dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki, puszkę pomidorów, bulion, sczyptę płatków chilli i liście laurowe, gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 20-25 minut, aż ziemniaki będą ugotowane.
  • Dodajemy ugotowaną i umytą białą fasolę (jeżeli jest z puszki, to należy ją wcześniej odsączyć i wypłukać).
  • Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty.
  • Serwujemy z posiekaną zieloną pietruszką i chrupiącym, żytnim pieczywem.
http://www.kuchennyblat.pl/chorizo-z-fasola/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

chorizo z fasolą
Kuchenny Blat
17