Ciasto czekoladowe

Bardzo szybkie do upieczenia ciasto czekoladowe, nasączone porto, z masą z bitej śmietany i sera mascarpone. Ciasto w swoim smaku przypomina trochę tradycyjną, warszawską wuzetkę. Całość masy na ciasto mieszaliśmy za pomocą miksera kuchennego, ale można też mieszać tradycyjnie, ręcznie w misce. Do smarowania ciasta dobrze jest użyć dżemu z całymi wiśniami, nadaje ciastu ciekawszą teksturę. Ciasto upiekliśmy w okrągłej formie z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm. Serwujemy dekorowane kleksem z bitej śmietany i kandyzowanymi wiśniami. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Masła nie należy zastępować olejem.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Ciasto czekoladowe

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 8

Ciasto czekoladowe

Składniki:

    Ciasto
  • 6 jajek
  • 150 g cukru (drobnego do wypieków)
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła (roztopionego, ale nie gorącego)
  • 150 ml porto
  • Masa
  • 300 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie aromatu)
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • Polewa
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mlecznej czekolady
  • 40 g masła
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

    Masa
  • Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, ser mascarpone, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
  • Ciasto
  • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
  • Jaja myjemy, rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
  • Za pomocą miksera lub robota kuchennego ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy, łyżka po łyżce, cukier. Kiedy cały cukier jest już zmieszany z białkami, zmniejszamy obroty robota na niskie i dodajemy, po jednym żółtka, aż do całkowitego wymieszania.
  • Ciągle mieszając mikserem dodajemy, wymieszane wcześniej, suche produkty, podobnie jak cukier, łyżka po łyżce, cały czas mieszając mikserem na bardzo niskich obrotach.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (z termoobiegiem).
  • Brzegi i dno formy do pieczenia smarujemy odrobiną masła, przekładamy nasze ciasto do formy i pieczemy w piekarniku przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka (wykałaczka wbita w środek ciasta powinna, po wyjęciu, być sucha).
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Kiedy ciasto wystygnie, wyjmujemy z formy, przecinamy na pół i nasączamy obie połowy porto.
  • Dolną połowę smarujemy dżemem, następnie nakładamy masę, starając się ją równo rozprowadzić (najlepiej rozpocząć od brzegów). Całość przykrywamy górną częścią ciasta.
  • Polewa
  • Czekoladę i masło roztapiamy w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy, dodajemy mleko i smarujemy górę ciasta, wyrównując fałdy za pomocą szpatułki.
  • Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, aby polewa stwardniała.
  • Serwujemy z kleksem bitej śmietany i kandyzowanymi wiśniami.
http://www.kuchennyblat.pl/ciasto-czekoladowe/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

ciasto czekoladowe
Kuchenny Blat
22