Ciasto limonkowe

Lekkie i orzeźwiające, idealne na lato, ciasto limonkowe, na spodzie z kruchych ciastek owsianych, przygotowane ze skondensowanego mleka, soku i skórki ze świeżych limonek oraz żółtek. Swoją konsystencją i smakiem przypomina lekki, mokry sernik. Przepis na ciasto inspirowany jest klasycznym przepisem na Key Lime Pie. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, całość nie powinna zająć więcej niż 45 minut. Serwujemy posypane świeżo startą skórką z limonek z kleksem z bitej śmietany.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Najlepiej użyć pełnoziarnistych ciastek owsianych.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Ciasto limonkowe

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 8

Ciasto limonkowe

Składniki:

  • 300 g ciasteczek owsianych
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
  • 4 żółtka
  • 3 limonki (starta skórka i sok)

Przygotowanie:

  • Nagrzewamy piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem).
  • Rozdrobniamy biszkopty za pomocą robota kuchennego, aż będą przypominać bułkę tartą (można też włożyć do plastikowej torebki i rozbić wałkiem lub tłuczkiem).
  • Mieszamy dokładnie biszkopty z rozpuszczonym masłem, wykładamy nimi spód i boki 23 cm formy do tarty z wyjmowanym dnem.
  • Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 10 minut, wyjmujemy zostawiamy do ostygnięcia.
  • W międzyczasie miksujemy dokładnie żółtka ze skondensowanym mlekiem, na gładką jednolitą masę.
  • Dodajemy sok i skórkę z limonek i mieszamy, tym razem łyżką.
  • Przelewamy masę do formy z wystudzonymi biszkoptami, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez dodatkowe 20 minut.
  • Po wyjęciu studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
  • Serwujemy posypane skórką z limonki z kleksem z bitej śmietany.
http://www.kuchennyblat.pl/ciasto-limonkowe/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

ciasto limonkowe
Kuchenny Blat
25