Ciasto marchewkowe

Doskonałeciasto marchewkowe, o lekko piernikowej nucie, z odrobiną mielonych goździków, cynamonu, włoskimi orzechami i limonkowo serową polewą. Wyjątkowo łatwe do upieczenia. Marchewkę, trzemy na tarce o średnio grubych oczkach, takiej jak do placków ziemniaczanych. Używamy dobrego ekstraktu z wanilii, z nasionami. Ciasto najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, ze świeżą polewą. Ze względu na polewę z serka przechowujemy w lodówce, przykryte, inaczej polewa wyschnie i popęka. Zabieramy się za pieczenie?

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Można dodać odrobinę startej skórki pomarańczowej.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 8

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Składniki:

    Ciasto
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 300 g marchewki
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g orzechów włoskich
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g brązowego cukru
  • Polewa
  • 200 g serka homogenizowanego
  • sok z 2 limonek
  • 100 g drobnego cukru.

Przygotowanie:

    Ciasto
  • Marchewkę trzemy na tarce o średnio grubych oczkach.
  • Do miski dodajemy jajka, lekko roztrzepujemy widelcem.
  • Dodajemy olej i ponownie roztrzepujemy, aż połączy się z jajkami.
  • Dodajemy marchewkę, ekstrakt z wanilii i 100 g orzechów (50 g zostawiamy do dekoracji), wszystko razem mieszamy.
  • Do osobnej miski przesiewamy, przez sitko, mąkę, cynamon, goździki, proszek do pieczenia i sodę, dosypujemy cukier, wszystko razem mieszamy.
  • Dodajemy mieszankę jajeczną do miski z suchymi składnikami, mieszamy razem (łyżką nie blenderem) aż składniki się połączą.
  • Całość masy przekładamy do 20 cm, nasmarowanej lekko masłem, formy.
  • Pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 180°C (160°C z termoobiegiem).
  • Ciasto powinno być dobrze wyrośnięte, o złoto - brązowym kolorze.
  • Wyciągamy z piekarnika, zostawiamy aż ostygnie, dekorujemy polewą i orzechami, serwujemy!
  • Polewa
  • W misce mieszamy razem serek, sok z limonek i cukier. Smakujemy, jeżeli polewa wydaje się być lekko kwaśna, dodajemy jeszcze odrobinę cukru!
http://www.kuchennyblat.pl/ciasto-marchewkowe/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

ciasto marchewkowe
Kuchenny Blat
19