Ciasto na pizzę

Idealne ciasto na pizzę. Klasyczne, włoskie cienkie i chrupiące, wyjątkowo łatwe do przygotowania. Dokładnie takie jakie powinno być!

Ciasto potrzebuje trochę czasu, żeby wyrosnąć, należy go więc przygotować odpowiednio wcześniej. Najlepiej jeżeli użyjemy włoskiej mąki typu „00”, ale każda drobno zmielona mąka, np. chlebowa będzie dobra. Pamiętamy aby blat, na którym będziemy wałkować, oprószyć mąką. Ciasto można mrozić, należy je przed zamrożeniem owinąć folią spożywczą. Z podanych proporcji otrzymamy pięć 30cm baz do pizzy. W przepisie użyliśmy suchych drożdży „instant”. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Jeżeli nie mamy mąki z semoliny to zastępujemy ją zwykłą mąką.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Ciasto na pizzę

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 5

Ciasto na pizzę

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 100 g mąki z semoliny
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml lekko ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży piekarskich instant (suchych)

Przygotowanie:

  • W dużej szklance mieszamy razem wodę z mlekiem.
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę i semolinę, dodajemy drożdże, sól i oliwę, stopniowo dolewamy wodę, cały czas mieszając aż do uformowania miękkiego ciasta.
  • Ciasto przenosimy na oprószony mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być sprężyste.
  • Miskę myjemy i oszuszamy, przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ręcznikiem papierowym, zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie lekko zagniatamy, tak aby usunąć z niego powietrze. Ciasto jest gotowe do użycia, zazwyczaj jednak wkładamy go jeszcze raz do miski i zostawiamy na dodatkową godzinę do ponownego wyrośnięcia.
  • Zagniatamy ponownie, dzielimy na 5, 6 części i wałkujemy na okrągłe spody do pizzy, na blacie lekko oprószonym mąką.
  • Jeżeli nie zużyjemy całego ciasta, można go zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
http://www.kuchennyblat.pl/ciasto-na-pizze/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

ciasto na pizzę
Kuchenny Blat
18