Ciasto ze śliwkami

Pyszne ciasto ze śliwkami, na kruchym spodzie, z odrobiną powideł, posypane kruszonką i cukrem pudrem. Ciasto jest łatwe i dość szybkie do przygotowania. Wychodzi najsmaczniejsze, kiedy pieczemy je z dojrzałymi śliwkami węgierkami. Nasze ciasto upiekliśmy na głębokiej blaszce do pieczenia o wymiarach 30 x 24 cm. Ciasto nie powinno być przechowywane w lodówce, przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem. Najlepiej smakuje na następny dzień po upieczeniu. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Powidła śliwkowe można zastąpić dowolnym, kwaśnym dżemem.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Ciasto ze śliwkami

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 12

Ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 800 g śliwek
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia, całość mieszamy.
  • Dodajemy masło i za pomocą palców wcieramy masło w mąkę, tak aby masa zaczęła przypominać grubo startą bułkę. Staramy się robić to szybko aby masło się nie rozgrzało.
  • Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy, do połączenia składników.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki, a pozostałą część do zamrażalnika.
  • Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (160°C z termoobiegiem).
  • Blachę do pieczenia smarujemy masłem, ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dno formy.
  • Wierzch ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, na których układamy przekrojone na pół śliwki.
  • Całość posypujemy brązowym cukrem.
  • Wyciągamy z zamrażalka resztę ciasta i trzemy je na tarce o grubych oczkach, posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
  • Pieczemy przez 50 - 60 minut aż ciasto stanie się złote.
  • Serwujemy posypane cukrem pudrem.
http://www.kuchennyblat.pl/ciasto-ze-sliwkami/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

ciasto ze śliwkami
Kuchenny Blat
17