Curry z krewetkami

Aromatyczne curry z krewetkami królewskimi, groszkiem cukrowym, ananasem, pomidorem, pastą z tamaryndy, cukrem palmowym i kiełkami fasoli.

Podstawą dania jest dobry bulion warzywny. Powinien być aromatyczny i lekko słodki, najlepiej ugotowany z dużą ilością marchwi. Przygotowanie danie zajmuje dosłownie chwilę, a jest ono bardzo smaczne i mocno aromatyczne ze słodko – kwaśną nutą, dzięki tamaryndzie i cukrowi palmowemu.
Curry serwujemy z dużą ilością świeżych, posiekanych ziół. My użyliśmy tajskiej bazylii, o lekko anyżowym smaku, i kolendry. Można również dodać odrobinę posiekanej, świeżej mięty. Danie podaliśmy z ryżem jaśminowym, będzie równie smaczne jeżeli zaserwujemy je z chlebem naan. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Uważamy, aby nie rozgotować warzyw. Powinny być chrupiące.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Curry z krewetkami

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Curry z krewetkami

Składniki:

  • 300 g surowych krewetek królewskich (obranych)
  • 200 g groszku cukrowego
  • 1/2 świeżego ananasa, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 2 duże pomidory, obrane ze skórki, pestki usunięte, pokrojone w kostkę
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 mała papryka chilli (czerwona), pestki usunięte, posiekane
  • 2 liście limonki kaffir
  • 2 łyżki pasty z tamaryndy
  • 2 łyżki sosu rybnego (nam pla)
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżki cukru palmowego
  • 1 pęczek tajskiej bazylii, posiekanej
  • 1 pęczek kolendry, posiekanej
  • 100 g kiełków fasoli
  • 2 zielone cebulki, pokrojone w cienkie krążki

Przygotowanie:

  • Bulion wlewamy do garnka, dodajemy pastę z tamaryndy, cukier palmowy, trawę cytrynową, liście limonki kaffir, sos rybny i chilli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
  • Dodajemy groszek cukrowy i pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut, aż pomidory i groszek staną się miękkie ale nie rozgotowane.
  • Dodajemy krewetki i ananasa i gotujemy jeszcze przez 5 minut do całkowitego ugotowania krewetek.
  • Wyciągamy z curry i wyrzucamy liście limonki kaffir, dodajemy sok z limonki, posiekaną bazylię i kolendrę, mieszamy i nalewamy do talerzy w których będziemy serwować.
  • Na górze układamy kiełki fasoli i posypujemy pokrojoną zieloną cebulką.
http://www.kuchennyblat.pl/curry-krewetkami/

 

Curry z krewetkami – lista produktów

  • 300 g surowych krewetek królewskich
  • 200 g groszku cukrowego
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 2 duże pomidory
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 mała papryka chilli
  • 2 liście limonki kaffir
  • pasta z tamaryndy
  • sos rybny
  • limonka
  • cukier palmowy
  • 1 pęczek tajskiej bazylii
  • 1 pęczek kolendry
  • 100 g kiełków fasoli
  • zielona cebulka

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 370 kcal
węglowodany 35 g
tłuszcze 3 g
białko 43 g
sód 3070 mg
cukier 28 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

curry z krewetkami
Kuchenny Blat
0