Curry z rybą

Delikatne i jednocześnie bardzo aromatyczne curry z polędwicą z dorsza, świeżymi liśćmi curry, mlekiem kokosowym, gorczycą, imbirem, pomidorami i szpinakiem. Danie jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Pamiętajmy, że liście curry (środkowe zdjęcie), to zupełnie co innego niż przyprawa curry, która jest po prostu mieszanką wielu przypraw. Liście curry mają charakterystyczny cytrynowy smak i nie należy ich zastępować przyprawą. Po dodaniu ryby, dania nie należy mieszać zbyt często, ryba może się rozpaść na małe kawałki. Danie dekorujemy posiekaną kolendrą lub liśćmi curry (które są jadalne) i serwujemy z chlebem naan lub ryżem basmati. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Dorsza można zastąpić filetami innej białej ryby.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Curry z rybą

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Curry z rybą

Składniki:

  • 400 g polędwicy z dorsza, pociętej w sporą kostkę
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 cm kawałek imbiru, obrany
  • 1 zielona papryczka chilli, pestki usunięte
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 25 świeżych liści curry
  • 2 duże szalotki, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka słodkiej,mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 1/2 pęczka kolendry, chleb naan lub ryż basmati do podania

Przygotowanie:

  • W robocie kuchennym przygotowujemy pastę z zielonej papryki chilli, 1 łyżki oliwy, liści curry, imbiru, czosnku, kurkumy i papryki.
  • W dużej głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy nasiona gorczycy i podsmażamy przez chwilę, aż nasiona zaczną "strzelać".
  • Dodajemy szalotki i przygotowaną wcześniej pastę, smażymy przez 2 - 3 minuty, mieszając.
  • Wlewamy mleko kokosowe i pomidory, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.
  • Dodajemy szpinak i gotujemy mieszając, aż liście staną się miękkie.
  • Dodajemy kawałki ryby i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 - 12 minut, aż ryba dokładnie się ugotuje.
  • Serwujemy posypane świeżą kolendrą z chlebem naan lub ryżem basmati.
http://www.kuchennyblat.pl/curry-z-ryba/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

curry z rybą
Kuchenny Blat
17