Cwibak, keks królewski

Cwibak, czyli pyszny keks królewski. Z dużą ilością posiekanych bakalii, polewą z lukru zmieszanego z sokiem z limonki i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Ciasto jest wyjątkowo łatwe do przygotowania i właściwie nie ma możliwości, żeby się nie udało. Całość przygotowań ogranicza się do dodawania produktów, w określonej kolejności, do misy robota kuchennego. Ważne, aby bakalie były dokładnie pokryte mąką, inaczej rozłożą się nierównomiernie, czy nawet opadną na spód ciasta.
Ciasto przygotowaliśmy w keksówce o wymiarach 25 x 12 cm. Należy pamiętać, aby nie trzymać ciasta zbyt długo w piekarniku. Straci wtedy swoją wilgotność i maślaną teksturę. Lukier dod dekoracji przygotowaliśmy z cukru pudru zmieszanego z gorącą wodą i łyżką świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Ciasto smakuje najlepiej 2 – 3 dni po upieczeniu. Keks przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem. Smacznego.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Wskazówka

Do ciasta można również dodać trochę posiekanych orzechów włoskich.

Cwibak, keks królewski

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 12

Cwibak, keks królewski

Składniki:

    Ciasto
  • 350 g posiekanych suszonych owoców i bakalii
  • 400 g mąki, przesianej przez sitko
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 4 jajka
  • 75 ml mleka 2%
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
  • Polewa
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

  • Owoce i bakalie mieszamy dokładnie z 1 łyżką mąki, tak aby je w niej dokładnie obtoczyć.
  • Do misy robota kuchennego wkładamy pokrojone w kostkę masło i ucieramy z cukrem na jasną masę, przez około 5 minut.
  • Następnie, ciągle miksując na wolnych obrotach, dodajemy po jednym jajku, a później po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy mleko i oba aromaty. Ciągle miksujemy aż do połączenia wszystkich składników.
  • Dodajemy do masy posiekane i obtoczone w mące bakalie i mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką.
  • Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 165°C piekarnika. Pieczemy około 65 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i polewamy lukrem przygotowanym przez zmieszanie szklanki cukru pudru z 2 łyżkami gorącej wody i sokiem z 1/2 limonki. Całość dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto jest najlepsze po 2 dniach od upieczenia.
http://www.kuchennyblat.pl/cwibak-keks-krolewski/

 

Cwibak – lista produktów

  • 350 g posiekanych suszonych owoców i bakalii
  • 400 g mąki
  • 150 g  drobnego cukru do pieczenia
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • mleko
  • proszek do pieczenia
  • aromat pomarańczowy
  • ekstrakt waniliowy
  • cukier puder
  • limonka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 461 kcal
węglowodany 76 g
tłuszcze 16 g
białko 6 g
sód 28 mg
cukier 47 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

_DSC5013-1
cwibak 1
cwibak 2
Kuchenny Blat
0