Dorsz po prowansalsku

  • ryba po prowansalsku
  • ryba po prowansalsku
  • ryba po prowansalsku

Lekkie pyszne, właściwie można by powiedzieć, że dietetyczne danie, gotowany na parze dorsz, w sosie z pomidorów z czerwoną papryką, suszonymi czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą i mieszanką ziół prowansalskich. Jeżeli nie mamy parowaru łososia można zawinąć w papier do pieczenia, do którego wlewamy kieliszek wody i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C (około 12 minut). W przepisie użyliśmy pomidorów z puszki, ale jeżeli akurat jest sezon, to jak najbardziej można użyć świeżych. Serwujemy z pokrojonymi w grube plastry, gotowanymi młodymi ziemniakami, posypanymi posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do sosu można dodać parę kropel soku z cytryny.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Dorsz po prowansalsku

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Dorsz po prowansalsku

Składniki:

  • 2 filety z dorsza (ok. 200 g każdy)
  • 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, cienko pokrojony
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 czerwona papryka romano (lub duża normalna)
  • 10 suszonych czarnych oliwek, przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 400 g młodych ziemniaków

Przygotowanie:

  • Ziemniaki myjemy i kroimy w palstry o 2 cm grubości.
  • Filety z dorsza płuczemy, osuszamy i lekko solimy.
  • Rybę i ziemniaki gotujemy w parowarze przez ok 12-15 minut, w zależności od grubości ryby i jakości ziemniaków.
  • Paprykę kroimy wzdłuż na połowę, a następnie w 1 cm paski.
  • W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę razem z czosnkiem, podsmażamy przez 2 minuty.
  • Dodajemy cebulę i paprykę, smażymy 3-4 minuty, aż cebula zmięknie.
  • Dodajemy zioła, pomidory i oliwki, całość gotujemy jeszcze przez 7-8 minut, bez przykrycia, do lekkiego zagęszczenia sosu.
  • Na dużym talerzu aranżujemy warstwami, duża łyżka sosu, ryba i dodatkowa porcja sosu na rybie.
  • Serwujemy z ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką.
http://www.kuchennyblat.pl/dorsz-po-prowansalsku/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

ryba po prowansalsku
Kuchenny Blat
22