Faszerowana papryka

Pikantna papryka, faszerowana wołowiną i fasolą z dodatkiem kuminu i ostrego sosu z papryczek chipotle, zapiekana z serem mozzarella i serwowana z ostrym sosem pomidorowym. Danie inspirowane jest kuchnią meksykańską, dla której typowe jest połączenie mielonej wołowiny, ostrych sosów i fasoli. Ser mozzarella można zastąpić dowolnym żółtym serem do zapiekania, a sos z papryczek chipotle można zastąpić sosem  tabasco, używamy wtedy parę kropli do smaku. Paprykę dekorujemy listkami świeżej kolendry. Danie można serwować ze świeżo ugotowanym ryżem.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Fasolę „black eye” można zastąpić drobną, czerwoną fasolą.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Faszerowana papryka

Jak bardzo lubimy? 41

Ilość porcji: 2

Faszerowana papryka

Składniki:

    Papryki
  • 3 papryki (zielona, żółta, czerwona)
  • 250 g mielonej wołowiny (najlepiej chudego steku)
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka fasolki "black eye" (400 g)
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 2 łyżeczki sosu chipotle
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 pomidor, pokrojony w plastry
  • Świeża kolendra do dekoracji
  • Ostry sos pomidorowy
  • 400 g passaty
  • 1 ząbek czosnku, cienko pokrojony
  • 1 średnio ostra, czerwona papryczka chilli, cienko pokrojona

Przygotowanie:

    Ostry sos pomidorowy
  • W małym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy chilli i czosnek, podsmażamy przez 2-3 minuty.
  • Wlewamy passatę, doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia, miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Papryki
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem)
  • Na dużej patelni podgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, podsmażamy przez 2-3 minuty.
  • Dodajemy mięso, smażymy do zbrązowienia, ciągle mieszając.
  • Doprawiamy kuminem, wlewamy sos chipotle, dodajemy przecier pomidorowy, całość mieszamy, smażymy na średnim ogniu przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Fasolkę odcedzamy z zalewy, myjemy pod bieżącą wodą, dodajemy na patelnię, mieszamy, gotujemy przez 2 minuty.
  • Paprykę kroimy wzdłuż na połowę, nadziewamy przygotowanym mięsem z fasolą, układamy w naczyniu żaroodpornym, które przykrywamy folią aluminiową.
  • Pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut (papryka powinna być miękka), zdejmujemy folię, układamy na górze plastry pomidora, posypujemy serem, pieczemy jeszcze przez 8-10 minut aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
  • Dekorujemy kolendrą. Serwujemy z gorącym, przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.
http://www.kuchennyblat.pl/faszerowana-papryka/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

faszerowana papryka
Kuchenny Blat
16