Faszerowane bakłażany

Bakłażany faszerowane pieczarkami, orzechami włoskimi, zieloną pietruszką, tymiankiem i pomidorami, zapiekane z serem mozzarella. Danie jest lekkie, wegetariańskie i bardzo łatwe do przygotowania. Przed faszerowaniem bakłażany zanurzamy na 10 minut w gorącej wodzie, tak aby zmiękczyć skórkę. Pamiętajmy aby obrócić je po 5 minutach, w ten sposób skórka zmięknie po obu stronach. Serwujemy z ugotowanym na parze ryżem, dekorujemy gałązkami świeżego tymianku. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast mozzarelli można użyć dowolnego żółtego sera do zapiekania.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Faszerowane bakłażany

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Faszerowane bakłażany

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 250 g pieczarek, posiekanych
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 50 g orzechów włoskich, lekko potłuczonych
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki, posiekanej
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku (tylko listki), posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka masła
  • 1 duży pomidor
  • 4 plastry sera mozzarella do zapiekania
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • W dużym garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej bakłażany, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut.
  • Bakłażany powinny pływać na powierzchni, po 5 minutach obracamy je, tak aby zmiękczyć obie strony.
  • Wyjmujemy z wody, kroimy na pół i za pomocą łyżki usuwamy miąższ, który następnie szatkujemy.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2 - 3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy na dużym ogniu przez kolejne 3 minuty.
  • Dodajemy poszatkowany miąższ bakłażana i podsmażamy jeszcze przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną pietruszkę i tymianek, dokładnie mieszamy. Kosztujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Faszerujemy wydrążone bakłażany, górę posypujemy potłuczonymi orzechami i nakrywamy plastrami pomidora. Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem), wkładamy bakłażany i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy, układamy na wierzchu plastry sera, wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10 - 15 minut, aż mozzarella się rozpuści i stanie się lekko złota.
  • Serwujemy z gotowanym na parze ryżem.
http://www.kuchennyblat.pl/faszerowane-baklazany/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

faszerowane bakłażany
Kuchenny Blat
19