Fish & chips

Brytyjskaklasyka. Prawie. Tradycyjne, angielskie fish & chips smażone jest na głębokim oleju, a panierka przypomina ciasto naleśnikowe. Nasza wersja jest dużo lżejsza o wyraźnym cytrynowo – ziołowym smaku. Można użyć mrożonych filetów z dorsza, nie należy ich tylko rozmrażać w wodzie, bo ryba będzie się rozpadać. Najlepiej rozmrozić przez noc w lodówce i osuszyć przed panierowaniem ręcznikiem papierowym. Serwujemy z frytkami i surówką z białej kapusty i marchewki (coleslaw). Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do panierki można dodać odrobinę startego parmezanu.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Fish & chips z małym twistem

Jak bardzo lubimy? 31

Ilość porcji: 4

Fish & chips z małym twistem

Składniki:

  • 50 g bułki tartej
  • skórka z 1 cytryny, drobno starta
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej pietruszki
  • 4 filety z dorsza
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 4 łyżki mąki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 łyżeczka masła
  • ćwiartki cytryny
  • frytki
  • surówka coleslaw (z białej kapusty i marchewki)

Przygotowanie:

  • Zmieszaj bułkę tartą ze startą skórką cytryny i pietruszką, przesyp na talerz.
  • Na kolejny talerz wysyp mąkę, jajka wlej do sporej miseczki.
  • Panieruj rybę najpierw w mące (cienka warstwa), potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Zwróć uwagę żeby ryba została dokładnie pokryta bułką tartą.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  • Smaż rybę na patelni w oliwie z oliwek zmieszanej z łyżeczką masła przez 3-4 minuty na każdej ze stron (panierka powinna zrobić się lekko złota).
  • Przełóż usmażone ryby do żaroodpornego naczynia i włóż do piekarnika na 10 minut.
  • Serwuj z ćwiartkami cytryn, frytkami i sałatką coleslaw.
http://www.kuchennyblat.pl/fish-chips/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kuchenny Blat
8