Fusilli z kurczakiem

Szybkiepyszne i wyjątkowo proste do przyrządzenia fusilli z kurczakiem, szpinakiem i zielonym groszkiem w kremowym, śmietanowym sosie. Należy zwrócić uwagę, aby kurczak przy podsmażaniu nie zbrązowił się, powinien być biały. Groszek powinien być mrożony, najlepiej bardzo drobny, nie rozmrażamy go przed dodaniem do potrawy. Nie powinno się go też zastępować groszkiem z puszki. Najlepiej, jeżeli użyjemy świeżego szpinaku, ale w ostateczności można też użyć mrożonego. W przeciwieństwie do groszku należy go wcześniej rozmrozić i osuszyć. Serwujemy posypane grubo startym parmezanem. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast soku z cytryny można dodać dwie łyżki białego, wytrawnego wina.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Fusilli z kurczakiem

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Fusilli z kurczakiem

Składniki:

  • 300 g świeżego, jajecznego fusilli
  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w cienkie plastry
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g mrożonego, zielonego groszku (najlepiej petit pois)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny (świeżej)
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 280 ml śmietany do gotowania 18%
  • 2 łyżki grubo startego parmezanu

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • W dużej, głębokiej patelni, rozgrzewamy masło razem z czosnkiem, podsmażamy przez 2-3 minuty.
  • Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy przez 5-6 minut, aż kurczak stanie się biały (nie smażymy go na złoto), mieszając od czasu do czasu.
  • Dodajemy sok z cytryny i śmietanę, przyprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem, doprowadzamy do wrzenia.
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5-6 minut, aż kurczak jest dokładnie ugotowany, a sos lekko zredukowany.
  • Dodajemy szpinak i zielony groszek, całość gotujemy przez 3-5 minut, często mieszając, aż szpinak zrobi się lekko miękki.
  • Przekładamy na patelnię ugotowane fusilli, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, aż makaron będzie gorący.
  • Serwujemy posypane parmezanem.
http://www.kuchennyblat.pl/fusilli-z-kurczakiem/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

fusilli z kurczakiem
Kuchenny Blat
18