Gnocchi na ostro

Pikantnegnocchi z bekonem i typowo włoskimi warzywami. Szybkie i łatwe do przygotowania. Gnocchi, to rodzaj włoskich klusek, podobnych do polskich kopytek. Należy uważać, żeby ich nie rozgotować, bo lubią się wtedy rozpaść. Po ugotowaniu, a przed dodaniem do sosu, przelewamy je zimną wodą! Wybierając bekon zwracamy uwagę, aby był chudy. Nadmiar tłuszczu należy usunąć. Oregano można zastąpić mieszanką ziół prowansalskich. Serwujemy posypane płatkami świeżego parmezanu i listkami bazylii. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Uważaj aby nie rozgotować gnocchi!

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Gnocchi na ostro z bekonem

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Gnocchi na ostro z bekonem

Składniki:

  • 400 g świeżych gnocchi
  • 250 g bardzo chudego bekonu lub boczku
  • 1 cukinia, pokrojona w cienkie plastry
  • 6 pokrojonych pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 10 dużych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • duża szczypta płatków chilli
  • 1 łyżeczka dobrego octu balsamicznego
  • świeża bazylia i płatki parmezanu do dekoracji

Przygotowanie:

  • Upiecz bekon w piekarniku (15 -20 minut w 180°C, powinien upiec się na lekko złoty kolor).
  • W międzyczasie, podgrzej oliwę na głębokiej patelni, dodaj cebulę i czosnek, gotuj aż cebula się zeszkli (4-5 minut).
  • Dodaj oregano, płatki chilli, cukinię i pieczarki. Gotuj przez 2-3 minuty.
  • Dodaj pomidory i ocet balsamiczny, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, dodaj trochę soli i pieprzu do smaku.
  • Zagotuj lekko osoloną wodę z paroma kroplami oliwy z oliwek, na gnocchi.
  • Upieczony bekon pokrój na małe kawałki, dodaj razem z oliwkami do warzyw na patelni.
  • Zdejmij pokrywkę, gotuj 5 minut, tak aby sos lekko się zredukował.
  • Ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu (uważaj, aby nie rozgotować).
  • Odcedź gnocchi, dodaj do sosu, wszystko razem wymieszaj.
  • Serwuj z listkami bazylii i płatkami parmezanu.
http://www.kuchennyblat.pl/gnocchi-na-ostro/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kuchenny Blat
5