Gołąbki wegetariańskie

Lekkie i pyszne gołąbki wegetariańskie, faszerowane kaszą bulgur, cukinią i pieczarkami, w lekko ostrym sosie pomidorowym z passaty, z odrobiną chilli i czosnku. Bulgur to delikatny rodzaj kaszy, stosowanej w kuchniach bliskowschodnich, uzyskany z gotowanych, a następnie wysuszonych ziaren pszenicy.
Nasze gołąbki przygotowaliśmy z kapusty włoskiej, która jest znacznie delikatniejsza niż biała kapusta. Jeżeli liście są dość twarde i trudno je zrolować, należy lekko rozbić zgrubienia na liściach za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka. Gołąbki zapiekamy w piekarniku pod przykryciem, inaczej liście kapusty mogą się wysuszyć i staną się gorzkie.
Z podanych ilości składników przygotowaliśmy 8 gołąbków.
Serwujemy gorące, z  lekko ostrym sosem pomidorowym. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Bulgur można zastąpić kaszą perłową.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Gołąbki wegetariańskie

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Gołąbki wegetariańskie

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
  • 300 g kaszy bulgur, ugotowanej
  • 1 łyżka masła
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • Sos pomidorowy
  • 400 g passaty
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 małe czerwone chilli, średnio ostre, cienko pokrojone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

    Sos pomidorowy
  • W średnim garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i chilli, podsmażamy przez 2 minuty, mieszając.
  • Wlewamy passatę i doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  • Nadzienie do gołąbków
  • Pieczarki i cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno siekamy.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2 - 3 minuty do zeszklenia cebuli.
  • Dodajemy cukinię i pieczarki, zmniejszamy ogień i smażymy przez 10 - 15, aż cała woda, którą puszczą warzywa, odparuje.
  • Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy ugotowany bulgur, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • Gołąbki
  • Z kapusty wycinamy głąb i oddzielamy liście, dokładnie je myjemy i osuszamy.
  • W dużym garnku gotujemy wodę, wkładamy przygotowane liście i gotujemy je przez 4 - 5 minut, aż zmiękną.
  • Wyciągamy i osuszamy, wybieramy 8 - 9 liści do faszerowania.
  • Na każdy z liści kładziemy 1 - 2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia) i następnie rolujemy, wciskając wystające boki liścia do środka.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem).
  • Na dnie dużego naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty, których nie użyliśmy do przygotowania gołąbków, następnie na nich układamy zrolowane gołąbki.
  • Całość zalewamy bulionem, tak aby wszystkie gołąbki były nim przykryte.
  • Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 40 - 45 minut, aż kapusta będzie miękka.
  • Serwujemy z gorącym, przygotowanym wcześniej, sosem pomidorowym.
http://www.kuchennyblat.pl/golabki-wegetarianskie/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

gołąbki wegetariańskie
Kuchenny Blat
16