Granola z owocami

Doskonałana śniadanie, granola ze świeżymi i suszonymi owocami, naturalnym jogurtem i miodem. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a wygląda bardzo efektownie na śniadaniowym stole. Do dekoracji można użyć dowolnych owoców, jednak najlepiej smakuje z truskawkami, malinami, borówkami, poziomkami czy jeżynami. Jeżeli nie mamy gotowych płatków granola, można je bardzo łatwo zrobić samemu, wystarczy zmieszać płatki owsiane z łyżką oleju i 2 łyżkami miodu a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 150°C (130°C z termoobiegiem) przez 25 minut. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Miód można zastąpić syropem klonowym.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Granola z owocami

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Granola z owocami

Składniki:

  • 100 g naturalnych płatków granola
  • 10 g orzechów włoskich, połamanych na mniejsze kawałki
  • 20 g suszonych owoców (rodzynki, ananas, morele etc.)
  • 4 łyżki miodu
  • 4 świeże truskawki, pocięte w ćwiartki
  • 10 jeżyn
  • 8 łyżek naturalnego jogurtu

Przygotowanie:

  • Płatki granola mieszamy z orzechami i suszonymi owocami.
  • W szklance układamy kolejno warstwami: granola, 1 łyżka miodu, 2 łyżki jogurtu.
  • Kontynuujemy aż do napełnienia szklanki (jogurt powinien być ostatnią, górną warstwą).
  • Dekorujemy pokrojonymi truskawkami i jeżynami.
http://www.kuchennyblat.pl/granola-z-owocami/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

granola z owocami
Kuchenny Blat
16