Guacamole

Tradycyjny meksykański dip z awokado, z dodatkiem posiekanych pomidorów, kolendry, soku z limonki, czosnku i odrobiny chilli. W tym przepisie do przygotowania guacamole użyliśmy robota kuchennego, ale równie dobrze można rozdrobnić miąższ awokado za pomocą widelca lub w moździerzu. Dip powinno się serwować natychmiast po przygotowaniu, inaczej może zbrązowieć. Aby tego uniknąć wystarczy zachować pestki awokado i włożyć je do pojemnika w którym będziemy przechowywać przygotowaną potrawę. Najlepiej smakuje z nachos, ale można też serwować z pociętymi w słupki warzywami. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Guacamole smakuje również doskonale z grzankami z bagietki.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Guacamole

Jak bardzo lubimy? 51

Guacamole

Składniki:

  • 2 duże, dojrzałe awokado
  • 2 średnie pomidory, pestki usunięte, pokrojone w drobną kostkę
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 małe czerwone chilli, pestki usunięte
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Awokado kroimy na połówki, usuwamy pestkę, za pomocą łyżeczki wybieramy miąższ.
  • Do miski robota kuchennego wkładamy kolendrę, czosnek, miąższ awokado, chilli, skrapiamy sokiem z limonki.
  • Całość miksujemy na gładką masę.
  • Doprawiamy do smaku solą, przekładamy do miski.
  • Dodajemy posiekane pomidory i dobrze mieszamy.
  • Serwujemy z nachos lub pokrojonymi w słupki warzywami (marchewka, seler naciowy, ogórek).
http://www.kuchennyblat.pl/guacamole/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

guacamole
Kuchenny Blat
14