
Tradycyjny meksykański dip z awokado, z dodatkiem posiekanych pomidorów, kolendry, soku z limonki, czosnku i odrobiny chilli. W tym przepisie do przygotowania guacamole użyliśmy robota kuchennego, ale równie dobrze można rozdrobnić miąższ awokado za pomocą widelca lub w moździerzu. Dip powinno się serwować natychmiast po przygotowaniu, inaczej może zbrązowieć. Aby tego uniknąć wystarczy zachować pestki awokado i włożyć je do pojemnika w którym będziemy przechowywać przygotowaną potrawę. Najlepiej smakuje z nachos, ale można też serwować z pociętymi w słupki warzywami. Smacznego.
Przygotowane?
Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!
Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!
Wskazówka
Guacamole smakuje również doskonale z grzankami z bagietki.
Podobają ci się nasze przepisy?
Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!
Składniki:
- 2 duże, dojrzałe awokado
- 2 średnie pomidory, pestki usunięte, pokrojone w drobną kostkę
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 małe czerwone chilli, pestki usunięte
- 1 ząbek czosnku, obrany
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Awokado kroimy na połówki, usuwamy pestkę, za pomocą łyżeczki wybieramy miąższ.
- Do miski robota kuchennego wkładamy kolendrę, czosnek, miąższ awokado, chilli, skrapiamy sokiem z limonki.
- Całość miksujemy na gładką masę.
- Doprawiamy do smaku solą, przekładamy do miski.
- Dodajemy posiekane pomidory i dobrze mieszamy.
- Serwujemy z nachos lub pokrojonymi w słupki warzywami (marchewka, seler naciowy, ogórek).
Gotujemy, smakujemy, oceniamy!
Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!
