Gulasz wołowy

Gulasz z chudej wołowiny, o lekko orientalnym smaku, z imbirem, anyżem, sosem sojowym, sosem rybnym, mini marchewkami i pak choi.

Gulasz przygotowaliśmy w piekarniku, w garnku żaroodpornym. Użyliśmy chudej wołowiny, o zawartości tłuszcz mniejszej niż 5%, którą najpierw marynowaliśmy przez 4 godziny w marynacie z sosu rybnego, sosu sojowego, przyprawy 5 smaków i cukru palmowego.
Gulasz doprawiliśmy gwiazdkami anyżu, czosnkiem i świeżym imbirem. Bulion użyty do przygotowania potrawy nie powinien być zbyt słony. Zamiast mini marchewek, można użyć zwykłej marchewki, obranej i pokrojonej w szerokie plastry. Wołowina, po ugotowaniu, powinna być bardzo miękka, wręcz rozpadać się.
Danie dekorujemy świeżym imbirem pokrojonym w zapałki i serwujemy ze świeżą bagietką. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Jeżeli bulion wołowy jest słony należy rozcieńczyć go wodą.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Gulasz wołowy

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Gulasz wołowy

Składniki:

  • 500 g chudej wołowiny, pokrojonej w kostkę
  • 250 g marchewki mini
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 pak choi, liście oddzielone, końcówki obcięte
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
  • 3 cm kawałek imbiru, obrany i starty
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, lekko rozbita tłuczkiem
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kawałek imbiru pokrojony w zapałki do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Do małego garnka wlewamy sos rybny i sos sojowy, dodajemy przyprawę 5 smaków i cukier palmowy. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • Zostawiamy do ostygnięcia.
  • Wołowinę zalewamy wystudzoną marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 4 godziny.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
  • W żaroodpornym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy zamarynowaną wołowinę i podsmażamy przez 6 - 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy czosnek, imbir, cebulę i cynamon i smażymy jeszcze przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, anyż i trawę cytrynową, dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 2 - 2.5 godziny, aż wołowina będzie bardzo miękka.
  • Potrawę mieszamy co pół godziny i dolewamy bulionu, jeżeli będzie tak potrzeba.
  • Wyjmujemy z piekarnika, wyrzucamy trawę cytrynową i dodajemy liście pak choi. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, aż liście pak choi zmiękną.
  • Serwujemy dekorowane świeżym imbirem, pokrojonym w zapałki, ze świeżą i chrupiącą bagietką.
http://www.kuchennyblat.pl/gulasz-wolowy/

 

Gulasz wołowy – lista produktów

  • 500 g chudej wołowiny
  • 250 g marchewki mini
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 pak choi
  • 1 duża cebula
  • sos rybny
  • sos sojowy jasny
  • cukier palmowy
  • przyprawa 5 smaków
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir świeży
  • anyż, gwiazdki
  • cynamon, mielony
  • trawa cytrynowa
  • oliwa z oliwek
  • przecier pomidorowy

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 562 kcal
węglowodany 14 g
tłuszcze 6 g
białko 106 g
sód 2166 mg
cukier 9 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

gulasz wołowy
gulasz wołowy
Kuchenny Blat
18