Hummus z papryką

Hummus czyli typowy dla kuchni wschodniej i arabskiej dip z ciecierzycy i sezamowej pasty tahini. Sama nazwa pochodzi od arabskiego حمّص ḥummuṣ i oznacza ciecierzycę. Do naszego hummusu dodaliśmy pieczoną w piekarniku czerwoną paprykę. Paprykę należy piec, aż będzie zupełnie miękka. Dip przygotowaliśmy przy użyciu blendera, jeżeli pasta będzie po zmiksowaniu zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wodę. Serwujemy z chlebem naan lub pita albo z pociętymi w kawałki warzywami. Smacznego

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do pasty można dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub kolendrę.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Hummus z papryką

Jak bardzo lubimy? 41

Ilość porcji: 4

Hummus z papryką

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy w puszce
  • 2 pieczone czerwone papryki
  • 2 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki wody
  • odrobina soli

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy i myjemy.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku robota kuchennego i miksujemy na kremową masę.
  • Kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze odrobinę wody.
  • Serwujemy z chlebem pitta, naan, kawałkami marchwi czy selera naciowego.
http://www.kuchennyblat.pl/hummus-z-papryka/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

hummus
Kuchenny Blat
24