Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku, czyli jajka gotowane w koszulkach, serwowane na angielskim muffinie z sosem hollandaise.

Polska nazwa tego dania jest dość myląca. Właściwie powinny nazywać się jajka Benedykta, gdyż nawa pochodzi od nowojorskiego brokera Lemuela Benedicta, który jako pierwszy zamówił składniki tego dania w hotelu Waldorf. Oryginalnie jajka serwuje się dodatkowo z szynką lub bekonem.
Cały sekret polega na właściwym ugotowaniu jajka, tak aby w trakcie gotowania nie rozpłynęło się oraz odpowiednim przygotowaniu sosu hollandaise. Więcej o sosie hollandaise piszemy tutaj.
Najprostszym sposobem gotowania jajek w koszulce, jest oczywiście zakup specjalnych silikonowych naczyń, które dadzą nam 100% gwarancję sukcesu. Równie skuteczną metodą jest dodanie do wody trochę octu i mocne zamieszanie wody, tuż przed wlaniem do niej jajka. Jajka można też wylewać na łyżkę cedzakową, którą wyciągamy, kiedy białko trochę się zetnie.
Jajka serwujemy na tostowanych angielskich muffinach, które można zastąpić bułką pszenną, dekorowane sporą łyżką sosu hollandaise. Talerz przyozdabiamy roszponką. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Jajka po ugotowaniu powinny mieć płynne żółtka.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Jajka po benedyktyńsku

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Jajka po benedyktyńsku

Składniki:

    Sos hollandaise
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • sól morska i biały pieprz lub pieprz cayenne
  • Jajka
  • 2 jajka
  • 2 muffiny śniadaniowe (lub bułki pszenne)
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól morska
  • roszponka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

    Sos hollandaise
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W garnku gotujemy wodę, zmniejszamy ogień tak aby woda bardzo lekko się gotowała.
  • Żółtka umieszczamy w małej misce (powinna się zmieścić nad garnkiem z gotującą wodą), dodajemy sok z cytryny, łyżkę zimnej wody i mieszamy trzepaczką do połączenia.
  • W międzyczasie topimy masło w małym rondlu, klarujemy je, czyli zbieramy całą białą pianę z góry.
  • Miskę z żółtkami umieszczamy nad garnkiem z gotującą wodą i ubijamy przez 3 - 4 minuty, aż masa stanie się gęsta i jasna.
  • Zdejmujemy znad garnka i zaczynamy dodawać masło (powinno być gorące), łyżka po łyżce, cały czas mieszając trzepaczką. Kolejną łyżkę masła dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednia porcja jest dokładnie wymieszana. Kontynuujemy, aż do zużycia całego masła. Jeżeli sos staje się zbyt gęsty można dodać odrobinę wody lub ponownie umieścić miskę nad parującym garnkiem.
  • Doprawiamy solą i odrobiną białego pieprzu lub pieprzu cayenne.
  • Jajka po benedyktyńsku
  • Gotujemy wodę w szerokim garnku. Jajka rozbijamy do ramekina lub małych szklanek.
  • Do gotującej się wody dodajemy łyżkę octu i lekko solimy.
  • Mieszamy wodę łyżką, tak aby zaczęła wirować i jednym, niezbyt energicznym ruchem, wlewamy jajko z ramekina na powierzchnię wody. Gotujemy przez 3 - 4 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową.
  • Muffiny tostujemy, układamy na nich ugotowane jajka i dekorujemy sosem hollandaise.
  • Serwujemy z roszponką.
http://www.kuchennyblat.pl/jajka-benedyktynsku/

 

Jajka po benedyktyńsku – lista produktów

  • 150 g masła
  • cytryna
  • sól morska i biały pieprz lub pieprz cayenne
  • 4 jajka
  • 2 muffiny śniadaniowe (lub bułki pszenne)
  • ocet winny
  • sól morska
  • roszponka (opcjonalnie)

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 430 kcal
węglowodany 31 g
tłuszcze 30 g
białko 14 g
sód 1315 mg
cukier 3 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

jajka po benedyktyńsku
Kuchenny Blat
20