Jajka z bekonem

Jajka z bekonem, szpinakiem, smażonymi pieczarkami i szczypiorkiem. Całość serwowana na cieście francuskim.

Danie przygotowuje się bardzo szybko. Jednocześnie pieczemy w piekarniku ciasto francuskie, a na patelni podsmażamy pieczarki z bekonem, smażymy jajka i dusimy szpinak. Do przygotowania dania użyliśmy medalionów z boczku o znikomej zawartości tłuszczu. Jajka smażyliśmy w okrągłych foremkach, dzięki temu doskonale pasują do tart z ciasta francuskiego. Tarty upiekliśmy w foremkach z wyjmowanym dnem o średnicy 12 cm. Tarty pieczemy na ślepo, czyli na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia, na który wysypujemy kulki ceramiczne, inaczej środek ciasta podniesie się i nie będzie miejsca na ułożenie naszych produktów.
Danie doskonale sprawdza się jako śniadanie. Serwujemy obficie posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Jajka powinny mieć po usmażeniu płynne żółtka.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Jajka z bekonem

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Jajka z bekonem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 plastry bekonu
  • 320 g ciasta francuskiego
  • 200 g młodego szpinaku
  • 8 pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek szczypiorku, posiekanego
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  • Foremki do tart wykładamy ciastem francuskim i pieczemy w piekarniku ?na ślepo? (wyłożone papierem do pieczenia i kulkami ceramicznymi) przez 20 minut, aż brzegi staną się złote.
  • Bekon kroimy na mniejsze kawałki.
  • Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy pieczarki i smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez 6 - 8 minut, do zbrązowienia pieczarek. Dodajemy bekon i podsmażamy jeszcze przez 6 - 7 minut, aż będzie dokładnie upieczony i lekko chrupiący.
  • Przekładamy na talerz i na tej samej patelni smażymy jajka, tak aby białko było ścięte, a żółtko wciąż płynne.
  • W międzyczasie podgrzewamy oliwę w średnim garnku, dodajemy szpinak i gotujemy przez 2 - 3 minuty, aż szpinak zmięknie. Ściągamy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, garnek przykrywamy aby utrzymać ciepło.
  • Wyciągamy ciasto z piekarnika, na dnie każdej z muszli kładziemy łyżkę szpinaku, następnie jajko i pieczarki z bekonem.
  • Posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem i serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/jajka-z-bekonem/

 

Jajka z bekonem – lista produktów

  • 4 jajka
  • 4 plastry bekonu
  • 320 g ciasta francuskiego
  • 200 g młodego szpinaku
  • 8 pieczarek, pokrojonych w plastry
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 460 kcal
węglowodany 31 g
tłuszcze 28 g
białko 81 g
sód 602 mg
cukier 2 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

jajka z bekonem
jajka z bekonem
Kuchenny Blat
20