Keema z jagnięciny

Ostra, aromatyczna potrawa wywodząca się z kuchni hinduskiej. Swój smak i aromat zawdzięcza zielonemu chilli, imbirowi, garam masali i pieprzowi cayenne.

Keema znaczy dosłownie mielone mięso i tak nazywa się większość dań z niego przygotowanych. Bez znaczenia ma tu gatunek mięsa, może to być wołowina, jagnięcina czy drób.
Mięso nie powinno być zbyt tłuste. Najlepsze będzie o zawartości 10 – 15% tłuszczu.
Przygotowanie dania rozpoczęliśmy od zrobienia pasty. Za pomocą robota kuchennego rozdrobniliśmy cebulę, imbir, chilli i czosnek. Tak przygotowaną pastę podsmażyliśmy na gorącej patelni razem z pozostałymi przyprawami, aby wydobyć cały aromat.

Danie serwowaliśmy z ryżem basmati, mango chutney i dodatkowo z jogurtem wymieszanym ze świeżo posiekaną miętą. Smacznego.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Wskazówka

Jeżeli ktoś preferuje dania ostre, można dodać więcej papryki chilli.

Keema z jagnięciny

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Keema z jagnięciny

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 1 kawałek imbiru (ok. 4 cm)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g mielonej jagnięciny
  • 2 duże pomidory (posiekane w kostkę)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 małe marchewki, obrane i pokrojone
  • 150 g mrożonego groszku
  • 2 łyżki garam masala
  • 1 łyżka kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek kolendry, posiekany

Przygotowanie:

  • Cebulę, czosnek i imbir obieramy. Z papryczek chilli usuwamy pestki. Umieszczamy wszystko razem w misce robota kuchennego i siekamy bardzo drobno.
  • W dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane składniki i podsmażamy przez 2 - 3 minuty, aż staną się bardzo aromatyczne. Dodajemy przyprawy (garam masalę, pieprz cayenne i kurkumę) i smażymy jeszcze przez minutę.
  • Dodajemy mieloną jagnięcinę i podsmażamy, ciągle mieszając aby nie powstały grudki, do zbrązowienia mięsa.
  • Dorzucamy pomidory, jogurt, marchew, doprawiamy solą i czarnym pieprzem, dokładnie mieszamy, zmniejszamy trochę ogień, przykrywamy i dusimy przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli potrawa staje się za gęsta, dolewamy odrobinę wody.
  • Kiedy mięso jest miękkie i aromatyczne dodajemy mrożony groszek i posiekaną kolendrę. Przykrywamy ponownie i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  • Danie serwujemy z ryże basmati lub chlebem naan, posypane kolendrą. Doskonale się komponuje z mango chutney i jogurtem naturalnym ze świeżą miętą.
http://www.kuchennyblat.pl/keema-z-jagnieciny/

 

Keema z jagnięciny – lista produktów

  • 1 cebula
  • czosnek
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 1 kawałek imbiru (ok. 4 cm)
  • oliwa z oliwek
  • 400 g mielonej jagnięciny
  • 2 duże pomidory
  • jogurt naturalny
  • 2 małe marchewki
  • 150 g mrożonego groszku
  • garam masala
  • kurkuma
  • pieprz cayenne
  • sok z cytryny
  • pęczek kolendry

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 751 kcal
węglowodany 42 g
tłuszcze 46 g
białko 43 g
sód 78 mg
cukier 16 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

_DSC4782-3
_DSC4744-1
Kuchenny Blat
0