
Ostra, aromatyczna potrawa wywodząca się z kuchni hinduskiej. Swój smak i aromat zawdzięcza zielonemu chilli, imbirowi, garam masali i pieprzowi cayenne.
Keema znaczy dosłownie mielone mięso i tak nazywa się większość dań z niego przygotowanych. Bez znaczenia ma tu gatunek mięsa, może to być wołowina, jagnięcina czy drób.
Mięso nie powinno być zbyt tłuste. Najlepsze będzie o zawartości 10 – 15% tłuszczu.
Przygotowanie dania rozpoczęliśmy od zrobienia pasty. Za pomocą robota kuchennego rozdrobniliśmy cebulę, imbir, chilli i czosnek. Tak przygotowaną pastę podsmażyliśmy na gorącej patelni razem z pozostałymi przyprawami, aby wydobyć cały aromat.
Danie serwowaliśmy z ryżem basmati, mango chutney i dodatkowo z jogurtem wymieszanym ze świeżo posiekaną miętą. Smacznego.
Podobają ci się nasze przepisy?
Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!
Wskazówka
Jeżeli ktoś preferuje dania ostre, można dodać więcej papryki chilli.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 zielone papryczki chilli
- 1 kawałek imbiru (ok. 4 cm)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g mielonej jagnięciny
- 2 duże pomidory (posiekane w kostkę)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 małe marchewki, obrane i pokrojone
- 150 g mrożonego groszku
- 2 łyżki garam masala
- 1 łyżka kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek kolendry, posiekany
Przygotowanie:
- Cebulę, czosnek i imbir obieramy. Z papryczek chilli usuwamy pestki. Umieszczamy wszystko razem w misce robota kuchennego i siekamy bardzo drobno.
- W dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane składniki i podsmażamy przez 2 - 3 minuty, aż staną się bardzo aromatyczne. Dodajemy przyprawy (garam masalę, pieprz cayenne i kurkumę) i smażymy jeszcze przez minutę.
- Dodajemy mieloną jagnięcinę i podsmażamy, ciągle mieszając aby nie powstały grudki, do zbrązowienia mięsa.
- Dorzucamy pomidory, jogurt, marchew, doprawiamy solą i czarnym pieprzem, dokładnie mieszamy, zmniejszamy trochę ogień, przykrywamy i dusimy przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli potrawa staje się za gęsta, dolewamy odrobinę wody.
- Kiedy mięso jest miękkie i aromatyczne dodajemy mrożony groszek i posiekaną kolendrę. Przykrywamy ponownie i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
- Danie serwujemy z ryże basmati lub chlebem naan, posypane kolendrą. Doskonale się komponuje z mango chutney i jogurtem naturalnym ze świeżą miętą.
Keema z jagnięciny – lista produktów
- 1 cebula
- czosnek
- 2 zielone papryczki chilli
- 1 kawałek imbiru (ok. 4 cm)
- oliwa z oliwek
- 400 g mielonej jagnięciny
- 2 duże pomidory
- jogurt naturalny
- 2 małe marchewki
- 150 g mrożonego groszku
- garam masala
- kurkuma
- pieprz cayenne
- sok z cytryny
- pęczek kolendry
Wartości odżywcze w 1 porcji*
kalorie | 751 kcal |
węglowodany | 42 g |
tłuszcze | 46 g |
białko | 43 g |
sód | 78 mg |
cukier | 16 g |
*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów
Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!
Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

