Kofty jagnięce

Pyszne, aromatyczne kofty jagnięce, ze świężą miętą, kuminem i mieloną kolendrą. Do przygotowania naszych koft użyliśmy chudej, mielonej jagnięciny. Danie jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Mięso po zmieszaniu z przyprawami, wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kofty smakują najlepiej, kiedy są serwowane z ryżem, sałatą z pomidorami i oliwkami oraz dipem tzatziki. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Kofty można również przygotować z chudej wołowiny.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Kofty jagnięce

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Kofty jagnięce

Składniki:

  • 500 g chudej, mielonej jagnięciny
  • 12 - 15 listków świeżej mięty, drobno posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól morska

Przygotowanie:

  • W dużej misce wyrabiamy razem jagnięcinę, miętę, kolendrę i kumin, na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny,
  • Po wyjęciu z lodówki, mięso dzielimy na 8 części.
  • Z każdej części formujemy kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy.
  • Tak przygotowane mięso nabijamy na długie wykałaczki (2 kawałki na wykałaczkę) i smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, przez 4 - 5 minut na każdej ze stron, w zależności od wielkości naszych koft. Kofty powinny być złoto - brązowe i dokładnie upieczone.
  • Serwujemy z białym ryżem, sałatą z pomidorami i oliwkami i dipem tzatziki.
http://www.kuchennyblat.pl/kofty-jagniece/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

kofta
Kuchenny Blat
19