Kokosowa zupa z kurczakiem

Pyszna rozgrzewająca, lekko pikantna zupa, rodem ze Sri Lanki. Bardzo łatwa w przygotowaniu. W razie problemów ze znalezieniem mielonej kolendry i kuminu, można kupić nasiona i rozbić w moździerzu. Zamiast udek z kurczaka, równie dobrze, można użyć gotowaną pierś, pokrojoną w cienkie plastry. Pierś można ugotować razem z pozostałymi składnikami i wyciągnąć z wywaru przed zmiksowaniem (pierś gotować w całości, pokroić dopiero po ugotowaniu). Podawać samą lub z ciemnym, chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Dla podkreślenia smaku można dodać łyżeczkę wiórków kokosowych.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Kokosowa zupa z kurczakiem

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Kokosowa zupa z kurczakiem

Składniki:

  • 2 upieczone udka z kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 600 ml bulionu z kurczaka
  • 400 g krojonych pomidorów (puszka)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 średni ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 1 posiekana cebula
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonego kuminu lub kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru palmowego (lub brązowego)
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta suszonego chilli (płatki)
  • roszponka do dekoracji

Przygotowanie:

  • Pieczemy udka z kurczaka w piekarniku, po upieczeniu obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od kości, rwiemy na drobne kawałki.
  • W sporym garnku szklimy, na oliwie, cebulę (5-6 minut), dodajemy kumin, kolendrę i czosnek, mieszamy razem, podsmażamy przez dwie minuty.
  • Dodajemy bulion, pomidory, ziemniaka, połowę soku z limonki, cukier palmowy, chilli i połowę mleka kokosowego, gotujemy na średnim ogniu przez 20-25 minut, sprawdzamy czy ziemniak jest miękki.
  • Dodajemy resztę soku z limonki, mleka kokosowego oraz przecier pomidorowy.
  • Wszystko razem dobrze mieszamy i miksujemy blenderem.
  • Dodajemy mięso z kurczaka i wszystko razem gotujemy przez 5-7 minut, ciągle mieszając, aż kurczak będzie gorący.
  • Dekorujemy roszponką. Podajemy!
http://www.kuchennyblat.pl/kokosowa-zupa-z-kurczakiem/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kuchenny Blat
10