Krem z pomidorów

Sekretdobrego kremu z pomidorów, to oczywiście pomidory, które muszą być mięsiste, pachnące i dojrzałe. Jeżeli akurat nie ma na nie sezonu, to zdecydowanie lepiej jest użyć gotowych, puszkowanych. Potrzebne nam będą 4 puszki. Aby dokładnie obrać pomidory ze skórki, zalewamy je na parę minut gorącą wodą. Przed podaniem skosztujmy naszego kremu. W zależności od gatunku pomidorów, może być lekko kwaśny, dodajemy wtedy jeszcze jedną łyżeczkę brązowego cukru. Pamiętajmy o dobrej jakości occie balsamicznym!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Przed zmiksowaniem można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego dla poprawienia koloru.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Krem z pomidorów z bazylią

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Krem z pomidorów z bazylią

Składniki:

  • 1,5 kg dobrej jakości, mięsistych i dojrzałych pomidorów
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego (dobrej jakości)
  • 10-12 poszatkowanych listków bazylii
  • śmietana i chleb żytni do serwowania

Przygotowanie:

  • Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
  • W dużym garnku szklimy cebulę i czosnek na oliwie.
  • Dodajemy pomidory, gotujemy przez 2-3 minuty.
  • Wlewamy bulion warzywny, doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy cukier i ocet balsamiczny, dokładnie mieszamy.
  • Lekko solimy, pieprzymy, kosztujemy, jeżeli krem jest lekko kwaśny, dodajemy jeszcze jedną łyżeczkę cukru.
  • Miksujemy blenderem, tak aby zostały pojedyncze, większe kawałki pomidorów.
  • Wrzucamy listki bazylii, dokładnie mieszamy.
  • Serwujemy z łyżeczką słodkiej śmietany i żytnim pieczywem.
http://www.kuchennyblat.pl/krem-z-pomidorow/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kuchenny Blat
10