Krewetkowe sushi maki

Kochamysushi w każdej postaci. Ten przepis, to bardzo łatwe do przygotowania, sushi maki. Sekretem jest prawidłowe ugotowanie ryżu. Ryż powinien być miękki, nie al dente. Matę do rolowania, dobrze jest zawinąć w przezroczystą folię, wtedy listki nori nie będą się do niej przyklejać. Pamiętajmy aby mieć pod ręką miseczkę z wodą do opłukania palców, ryż lubi do nich przywierać. Specjalnego ryżu do sushi nie powinno się zastępować żadnym innym rodzajem ryżu. Krewetki można zastąpić rybą wędzona, na przykład łososiem czy makrelą. Rolujemy!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Koniecznie pamiętaj o miseczce z wodą do płukania palców!

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Krewetkowe sushi maki

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Krewetkowe sushi maki

Składniki:

  • 4 płatki nori (prasowane algi)
  • 250 g ryżu do sushi
  • 150 g krewetek, ugotowanych i obranych, bez ogonków
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1/2 papryki romano (długa, czerwona, słodka papryka)
  • 4 łyżki przyprawy do ryżu sushi (mirin)
  • Sos sojowy do sushi, różowe gari (japoński imbir), wasabi

Przygotowanie:

  • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Kiedy ryż jest jeszcze ciepły dodaj mirin i dokładnie wymieszaj.
  • Zostaw ryż do wystygnięcia (ryż musi być chłodny).
  • Przetnij ogórka wzdłuż na pół, usuń, za pomocą łyżeczki nasiona, pokrój w długie, cienkie paski.
  • Paprykę pokrój dokładnie tak samo jak ogórka.
  • Ułóż płatek nori na macie, na płatku rozprowadź cienko i równomiernie ryż, tak aby przykryć dokładnie cały listek nori, z wyjątkiem 2 cm marginesu od góry.
  • Ułóż na ryżu krewetki, szczypiorek, ogórka i paprykę (powinny zostać ułożonej na dolnej połowie płatka).
  • Zwilż lekko górę płatka wodą (tę na której nie ma ryżu), tak aby ułatwić sklejenie po zawinięciu.
  • Zwiń za pomocą maty, mocno ściskając.
  • Podziel zwinięte sushi na 8 części (nóż musi być bardzo ostry).
  • Powtarzaj czynności z pozostałymi listkami nori.
  • Serwuj z sosem sojowym, gari i wasabi.
http://www.kuchennyblat.pl/krewetkowe-sushi-maki/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kuchenny Blat
7