Kruche ciasteczka

Pyszne kruche ciasteczka, z nadzieniem z jabłek oraz suszonych rodzynek i porzeczek nasączonych porto i brandy, przyprawionych imbirem, cynamonem i gałką muszkatułową.

Ciasteczka doskonale smakują i świetnie prezentują się na każdym świątecznym stole. Są bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie stanowią nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia.
Ciastka pieczemy albo w mini foremkach do tart, albo można je też upiec w formach do muffinek. Podane składniki wystarczają na przygotowanie około 12 ciastek. Przed podaniem posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do nadzienia można również dodać skórkę pomarańczową.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Kruche ciasteczka

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 12

Kruche ciasteczka

Składniki:

    Ciasto
  • 250 g masła, posiekanego w drobną kostkę
  • 350 g mąki tortowej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • Nadzienie
  • 50 ml porto
  • 250 g rodzynek
  • 250 g suszonych porzeczek
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml brandy
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1 cytryny (starta)
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jabłko, obrane i starte (najlepiej reneta)
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatułowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

    Nadzienie
  • W dużej głębokiej patelni podgrzewamy porto, rozpuszczamy w nim cukier.
  • Dodajemy porzeczki i rodzynki, jabłko, sok i skórkę z cytryny, gałkę muszkatułową, imbir i cynamon i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut, aż bakalie zmiękną i wchłoną większość porto.
  • Zdejmujemy z ognia, dodajemy brandy i miód dokładnie mieszamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Ciastka
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy masło i za pomocą palców wcieramy masło w mąkę, tak aby masa zaczęła przypominać grubo startą bułkę. Staramy się robić to szybko aby masło się nie rozgrzało, następnie zagniatamy i formujemy kulę z ciasta, którą wałkujemy na 3 mm placek.
  • Jeżeli mąka nie chce się połączyć z ciastem można dodać 2 - 3 łyżki zimnej wody.
  • Ciastem wykładamy małe foremki na mini tarty (można też piec w formie do muffinów), z reszty ciasta wycinamy gwiazdki.
  • Na każde ciastko nakładamy 1 łyżkę naszego, przygotowanego wcześniej, nadzienia i układamy wyciętą z ciasta gwiazdkę, którą smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C (180°C z termoobiegiem) przez 20 minut.
  • Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
http://www.kuchennyblat.pl/kruche-ciasteczka/

 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kruche ciasteczka
Kuchenny Blat
12