Kurczak tikka masala

Aromatyczne, marynowane w przyprawach kawałki piersi z kurczaka, w pomidorowo – jogurtowym sosie, z typowymi dla kuchni hinduskiej przyprawami: garam masalą, świeżym imbirem, czosnkiem, kuminem i kolendrą. Potrawa jest bardzo popularna  w Wielkiej Brytanii, a jej korzenie są nieustalone. Jedne źródła wskazują na brytyjskie pochodzenie przepisu, inne zaś na hinduskie. Danie jest bardzo aromatyczne i lekko ostre. Ważne jest uprzednie zamarynowanie kurczaka, przez przynajmniej 4 godziny. Serwujemy z chlebem naan lub ryżem basmati. Smacznego

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast świeżego imbiru można użyć mielonego.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Kurczak tikka masala

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Kurczak tikka masala

Składniki:

    Marynata
  • 2 duże piersi z kurczaka, pokrojone w większą kostkę
  • 2 ząbki czosnku, sprasowane
  • 1 łyżka świeżego, drobno startego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżka garam masala
  • duża szczypta mielonego chilli
  • Sos
  • 400 g krojonych pomidorów (puszka)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka świeżego, drobno startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, sprasowany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • świeża kolendra, ryż basmati lub chleb naan do serwowania

Przygotowanie:

    Marynata
  • W dużej szklance, mieszamy razem czosnek imbir i wszystkie przyprawy, aż powstanie pasta.
  • Kurczaka wkładamy do foliowej torebki, dodajemy przygotowaną pastę i mieszamy, aż wszystkie kawałki kurczaka będą pokryte marynatą.
  • Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny (im dłużej tym lepiej).
  • Sos
  • W dużej patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy cebulę, paprykę, czosnek, imbir i wszystkie przyprawy, smażymy przez 2 minuty, aż przyprawy staną się aromatyczne.
  • Dodajemy pomidory i jogurt, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie całość miksujemy albo ręcznym blenderem, albo w robocie kuchennym na jednolity sos.
  • Danie
  • Rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, smażymy przez ok. 2 minuty na każdej ze stron, aż kawałki kurczaka lekko się zbrązowią.
  • Wlewamy przygotowany wcześniej sos i gotujemy na małym ogniu przez 8 - 10 minut.
  • Serwujemy posypane listkami kolendry z ryżem basmati lub chlebem naan.
http://www.kuchennyblat.pl/kurczak-tikka-masala/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

kurczak tikka masala
Kuchenny Blat
20