Kurczak w panierce

Lekkawersja panierowanej piersi z kurczaka, tym razem w czosnkowej panierce. Piersi pieczemy w piekarniku, nie smażymy, a panierkę uzyskujemy poprzez zmieszanie rozpuszczonego masła czosnkowego z grubo startą bułką. Danie jest bardzo łatwe i szybkie do przyrządzenia. Fasolkę i ziemniaki gotujemy w parowarze, ale można też ugotować w wodzie. Fasolkę przed podaniem posypujemy tostowanymi płatkami migdałów. Serwujemy z posiekaną drobno pietruszką i ćwiartkami cytryny. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do panierki można dodać odrobinę startej skórki z cytryny.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Kurczak w czosnkowej panierce

Jak bardzo lubimy? 41

Ilość porcji: 2

Kurczak w czosnkowej panierce

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g bułki tartej
  • 40 g masła czosnkowego
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 200 g zielonej fasolki
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka tostowanych migdałów
  • cytryna pokrojona w ćwiartki

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  • Kurczaka myjemy, osuszamy, delikatnie solimy i pieprzymy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
  • W międzyczasie rozpuszczamy masło i mieszamy je dokładnie z bułką tartą.
  • Wyjmujemy kurczaka z piekarnika, rozprowadzamy na powierzchni bułkę tartą, wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10 minut, aż bułka tarta będzie złota i chrupiąca.
  • Serwujemy z młodymi ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką, zieloną fasolką z płatkami migdałów i ćwiartkami cytryny.
http://www.kuchennyblat.pl/kurczak-w-czosnkowej-panierce/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

kurczak w panierce
Kuchenny Blat
14