Kurczak w winie

Kurczak duszony w czerwonym winie z tymiankiem, drobnymi pieczarkami, czosnkiem i cebulą, czyli tradycyjny francuski coq au vin. Właściwie można powiedzieć, że to wołowina po burgundzku w wersji ekspresowej. Do przygotowania potrawy użyliśmy filetów z udek kurczaka. Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i przez chwilę marynujemy w soli. Używamy świeżego tymianku, suszony zmieni smak potrawy. Ważne jest aby użyć dobrej jakości czerwonego, wytrawnego, a jednocześnie niezbyt kwaśnego wina o pełnym, ciężkim aromacie. Danie jest szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Całość nie powinna zająć więcej niż godzinę. Serwujemy z ziemniakami i puree i zieloną fasolką szparagową. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamaiast cebuli można użyć szalotek.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Kurczak w winie

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Kurczak w winie

Składniki:

  • 400 g filetów z udek kurczaka
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 200 g bardzo małych pieczarek
  • 250 ml czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 3 gałązki tymianku
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub arrowroot
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 1/2 pęczka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  • Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy na duże kawałki, lekko solimy i wkładamy na pół godziny do lodówki.
  • W średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 3 - 4 minuty, aż cebula się zeszkli.
  • Dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze przez 5 minut do lekkiego zbrązowienia mięsa.
  • Zalewamy bulionem i winem, dodajemy pieczarki i tymianek, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 20 minut, tak aby sos się lekko zredukował. Kosztujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • W małej szklance rozrabiamy skrobię kukurydzianą z 30 ml zimnej wody, wlewamy do garnka i mieszamy, sos powinien ładnie się zagęścić.
  • Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  • Wyjmujemy gałązki tymianku.
  • Serwujemy z ziemniakami puree i zieloną fasolką, posypane natką pietruszki.
http://www.kuchennyblat.pl/kurczak-w-winie/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

kurczak w winie
Kuchenny Blat
21