Kutia wigilijna

Tradycyjna kutia wigilijna z ziaren pszenicy, mielonego maku, orzechów włoskich, rodzynek i migdałów, serwowana z odrobiną słodkiej śmietany i płatkami migdałów.

Kutia, to danie, które podczas tradycyjnej, składającej się z dwunastu dań wieczerzy wigilijnej, podaje się jako pierwsze. Poza Polską danie jest popularne także na Ukrainie, Białorusi i w Rosji.
Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie pszenicy, którą najlepiej namoczyć w noc poprzedzającą przygotowanie dania, znacznie skróci nam to czas gotowania. Mak do kutii mielimy w specjalnej maszynce do maku, jeżeli do mielenia używamy zwykłej maszynki do mięsa, to musimy zmielić go przynajmniej 3 razy.
Serwujemy w niskich szklankach, dekorowane kleksem słodkiej śmietany i płatkami migdałów.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do kutii można dodatkowo dodać łyżkę startej skórki z pomarańczy lub cytryny.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Kutia wigilijna

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 6

Kutia wigilijna

Składniki:

  • 200 g pszenicy
  • 200 g suchego maku
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g rodzynek, namoczonych w gorącej wodzie
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 50 g płatków migdałów, posiekanych
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • słodka śmietana do serwowania

Przygotowanie:

  • Pszenicę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc do namoczenia, następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy, aż będzie miękka (2 - 3 godziny), odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Mak przekładamy do średniego garnka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut, następnie odcedzamy (na sitku o drobnych oczkach lub przez gazę) i mielimy.
  • W dużej misce mieszamy razem mak, pszenicę, orzechy, miód, migdały, rodzynki i sok z cytryny.
  • Wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
  • Przekładamy do niskich, małych szklanek, dekorujemy łyżką słodkiej śmietany i kilkoma płatkami migdałów. Serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/kutia-wigilijna/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

kutia
Kuchenny Blat
21