Lekki Eton Mess

Lekki Eton Mess, czyli lżejsza wersja tradycyjnego deseru, przygotowanego z pokruszonej bezy, bitej śmietany i truskawek. W naszej wersji śmietanę zastąpiliśmy jogurtem naturalnym. Pamiętamy tylko, aby jogurt nie był zbyt kwaśny. Do deseru nie dodawaliśmy już cukru, słodka beza była wystarczająca. Deser przygotowujemy w niskich szklankach koktajlowych i serwujemy zaraz po przygotowaniu, inaczej beza rozmięknie i deser straci swój charakter. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Jeżeli jogurt jest zbyt kwaśny, należy go lekko posłodzić.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Lekki Eton Mess

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Lekki Eton Mess

Składniki:

  • 400 g truskawek, obranych i pociętych na kawałki
  • 2 średnie bezy, pokruszone
  • 4 - 6 łyżek jogurtu naturalnego, nie powinien być kwaśny

Przygotowanie:

  • Na dnie szklanki układamy warstwę truskawek.
  • Dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego.
  • Posypujemy pokruszoną bezą.
  • Powtarzamy do wypełnienia szklanki.
  • Dekorujemy całą truskawką.
  • Serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/lekki-eton-mess/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

eton mess
Kuchenny Blat
14