Lekkie leczo

Lekkie leczo, a właściwie hiszpańska potrawka z kurczaka z pieczarkami, cukinią, pomidorami, papryką, cebulą i ostrą wędzoną hiszpańską papryką. Nazwaliśmy tę potrawę leczo, bo jej skład i sposób przygotowania jest bardzo zbliżony do naszego leczo. Brak kiełbasy rekompensuje wędzona papryka, która nadaje daniu specyficzny smak. Potrawa jest lekka i właściwie można by powiedzieć, że dietetyczna, pełna warzyw i niskokaloryczna. Danie serwujemy na głębokich talerzach, obficie posypane zieloną pietruszką, z pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Wędzona papryka nadaje daniu charakterystyczny smak, nie powinno się jej zastępować inną przyprawą.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Lekkie leczo

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Lekkie leczo

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony
  • 2 średnie cukinie, pokrojone w krążki
  • 300 g pieczarek, pokrojonych
  • 400 g krojonych pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 łyżka wędzonej, ostrej papryki (mielonej)
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 pęczek zielonej pietruszki, drobno posiekany
  • sól morska

Przygotowanie:

  • Kurczaka kładziemy na głębokim talerzu, dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę wędzonej papryki, lekko solimy i dokładnie mieszany, tak aby dokładnie pokryć kawałki kurczaka marynatą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • W dużej głębokiej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 2 - 3 minuty, do zeszklenia.
  • Dodajemy zamarynowanego kurczaka i podsmażamy 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Następnie dodajemy paprykę, cukinię, pieczarki i krojone pomidory, doprawiamy słodką papryką i solą, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 25 - 30 minut.
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i jeżeli jest taka potrzeba, ostrą papryką. Danie powinno być dość pikantne.
  • Przekładamy na talerze, posypujemy zieloną pietruszką i serwujemy ze świeżym, razowym chlebem.
http://www.kuchennyblat.pl/lekkie-leczo/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

leczo
Kuchenny Blat
12