Łosoś z zielonym pieprzem

Soczystyfilet z łososia w kremowym sosie z zielonego pieprzu. Idealny na lunch lub kolację. Bardzo łatwy do przyrządzenia. Jeżeli nie mamy akurat pod ręką białego wina, można go zastąpić sokiem z połowy cytryny, który dodamy bezpośrednio do śmietany (pomijamy krok z redukcją wina). Warzywa powinny być swieże, nie mrożone, usmażone al dente. Smakuje najlepiej z pieczonymi słodkimi ziemniakami, które można włożyć do piekarnika razem z łososiem. Przepis na ziemniaki znajduje się tutaj. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Wino można zastąpić sokiem z cytryny.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Łosoś z zielonym pieprzem

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Łosoś z zielonym pieprzem

Składniki:

  • 2 filety z łososia (bez skóry, ok. 130 g każdy)
  • sok z jednej cytryny
  • 300 ml śmietany do gotowania
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 średnia cukina, pocięta w krążki o grubości 1 cm
  • 1 papryka romano, pocięta w szerokie paski
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie:

    Łosoś
  • Nagrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  • Przypraw łososia sokiem z cytryny i odrobiną soli, ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  • Piecz w piekarniku przez 20-25 minut, aż łosoś stanie się złoty.
  • Sos
  • W małym garnku doprowadź wino do wrzenia, gotuj aż zredukuje się o połowę.
  • Dodaj śmietanę i ziarna pieprzu, przypraw odrobiną soli, doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
  • Warzywa
  • Pokrojone warzywa przyprawiamy solą i suszonym tymiankiem.
  • Smażymy na patelni przez 6-7 minut. Cukinia powinna być lekko złota ale wciąż al dente.
  • Serwujemy z pieczonymi słodkimi ziemniakiami.
http://www.kuchennyblat.pl/losos-z-zielonym-pieprzem/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

łosoś z zielonym pieprzem
Kuchenny Blat
16