Marokańska wołowina, tagine

Delikatna, aromatyczna i rozpływająca się w ustach marokańska wołowina, zwana również tagine, z typowymi dla Maroka przyprawami – ras el hanout, płatkami róży, mielonym imbirem, cynamonem, kolendrą, kuminem i kardamonem.

Danie ugotowaliśmy w wolnowarze, ale równie dobrze można je przygotować w garnku i dusić na wolnym ogniu, aż wołowina stanie się bardzo miękka. Swój aromat danie zawdzięcza zarówno przyprawom jak i warzywom, które użyliśmy do jego przygotowania. Ras el hanout, to  bardzo aromatyczna mieszanka przypraw charakterystyczna dla kuchni marokańskiej. Do potrawy dodaliśmy dynię, marchewkę i suszone śliwki, które nadały potrawie specyficzny lekko słodki smak oraz pomidory i kolendrę, który ten smak złamały naturalną kwasowością. Śliwki użyte do przygotowania potrawy nie powinny być wędzone.

Danie serwowaliśmy z kaszą cous cous obficie udekorowane grubo posiekaną kolendrą.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Wskazówka

Suszone śliwki można zastąpić morelami, aby nadać potrawie mniej słodki, lekko kwaśny smak.

Marokańska wołowina, tagine

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Marokańska wołowina, tagine

Składniki:

    Marynata
  • 1 łyżka ras el hanout
  • 1 łyżeczka suszonych płatków róży
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego, mielonego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta soli morskiej
  • Potrawa
  • 600 g chudej wołowiny, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, obrona i pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
  • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i umytej (400g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 małe pomidory, pokrojone w ćwiartki
  • 400 g pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
  • 150 g suszonych śliwek, pokrojonych na małe kawałki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 150 ml bulionu wołowego
  • świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  • W małej szklance mieszamy wszystkie składniki marynaty. Wołowinę umieszczamy w małej misce, zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i podsmażamy 2 - 3 minuty aż stanie się szklista. Dodajemy wołowinę i podsmażamy jeszcze przez 4 - 5 minut, do zbrązowienia.
  • Usmażone mięso wkładamy do rozgrzanego naczynia wolnowaru, zalewamy pomidorami z puszki i bulionem, dodajemy dynię, marchewkę i pomidory, wszystko dokładnie mieszamy.
  • Wolnowar przykrywamy, ustawiamy pokrętło na opcję auto i zostawiamy na 7 - 8 godzin aż wołowina będzie zupełnie miękka. Na godzinę przed końcem gotowania dodajemy suszone śliwki i ciecierzycę.
  • Serwujemy z kaszą cous cous. Danie dekorujemy świeżą, grubo posiekaną kolendrą.
http://www.kuchennyblat.pl/marokanska-wolowina-tagine/

 

Marokańska wołowina – lista produktów

  • ras el hanout
  • suszone płatki róży
  • mielony kumin
  • mielony cynamon
  • mielona słodka papryka
  • mielony imbir
  • oliwa z oliwek
  • mielony kardamon
  • 600 g chudej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 małe pomidory
  • dynia piżmowa
  • 150 g suszonych śliwek
  • świeża kolendra

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 565 kcal
węglowodany 54 g
tłuszcze 15 g
białko 56 g
sód 28 mg
cukier 21 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

_DSC4834-3
_DSC4797-1
Kuchenny Blat
0