Meksykański burger

Lekki i pikantny burger z marynowanej piersi z kurczaka, z guacamole, sałatą, pomidorami i czerwoną cebulą, serwowany w pełnoziarnistej bułce. Dzięki marynacie mięso z kurczaka nabiera lekko pikantnego smaku, łagodzonego przez guacamole. Guacamole przygotowaliśmy według przepisu, który znajduje się tutaj. Burgera serwujemy z dowolną sałatą z pomidorami (na zdjęciu mix sałat, pomidory i fasolka edamame) oraz frytkami. Zamiast tradycyjnych frytek, można zaserwować frytki przygotowane ze słodkich ziemniaków. Przepis znajduje się tutaj. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do burgera można dodać kilka plasterków zielonego, marynowanego jalapeno.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Meksykański burger

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Meksykański burger

Składniki:

    Marynata
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 5 - 6 kropli tabasco
  • szczypta soli
  • Burger
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 czubate łyżki guacamole
  • 1 duży dojrzały pomidor, pokrojony w plastry
  • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
  • 4 - 5 liści sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki majonezu czosnkowego
  • 2 pełnoziarniste bułki burgerowe, przekrojone na pół

Przygotowanie:

  • W małej szklance mieszamy wszystkie składniki marynaty.
  • Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na pół, tak aby otrzymać dwie równe, cienkie eskalopki. Jeżeli na jednym z końców są zbyt grube, to rozbijamy je tłuczkiem do mięsa.
  • Nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Sałatę myjemy, osuszamy i rozrywamy na mniejsze kawałki.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kurczaka przez 5 - 6 minut na każdej ze stron, aż stanie się złoty (jeżeli piersi są grube, może to zająć troszkę dłużej, trzeba sprawdzić czy kurczak nie jest w środku surowy).
  • Bułki burgerowe tostujemy albo w rozgrzanym piekarniku, albo na patelni grillowej, aż staną się lekko chrupiące.
  • Dolną połowę bułki smarujemy 1 łyżką guacamolę, następnie układamy sałatę, kurczaka, pomidora i krązki cebuli.
  • Górną połowę smarujemy majonezem czosnkowym i przykrywamy nią burgera.
  • Serwujemy z frytkami i zieloną sałatą z pomidorami.
http://www.kuchennyblat.pl/meksykanski-burger/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

burger z kurczaka
Kuchenny Blat
22