Mule w białym winie

Mule, nazywane też omułkami lub potocznie małżami, w delikatnym sosie z białego wina, z szalotkami, czosnkiem i zieloną pietruszką, to lekka i bardzo delikatna potrawa, doskonała jako przystawka lub danie główne.
Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie naszych skorupiaków. Najpierw moczymy je w zimnej wodzie, aby oczyściły się z piasku, następnie dokładnie je szorujemy i usuwamy wszelkie narośla i „brody”, czyli nitki zwisające z muszli. Wszystkie obtłuczone muszle, od razu wyrzucamy. Jeśli któreś z naszych muszli są otwarte, to stukamy nimi delikatnie w blat i czekamy, aż się zamkną. Jeżeli to nie nastąpi, może to oznaczać że skorupiak jest martwy i prawdopodobnie nieświeży, bezpiecznie więc będzie wyrzucić taką muszlę.

Serwujemy posypane zieloną pietruszką ze świeżą czosnkową bagietką. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast szalotki można użyć cebuli.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Mule w białym winie

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Mule w białym winie

Składniki:

  • 800 g świeżych muli
  • 250 ml wytrawnego, białego wina (dobrego gatunku)
  • 2 szalotki, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek zielonej pietruszki, posiekanej
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  • Mule moczymy w zimnej wodzie przez około 20 minut, następnie dokładnie myjemy sczoteczką, usuwając wszelkie narośla i "brody", czyli zwisające z muszli kłaczki. Wszystkie uszkodzone i obtłuczone muszle wyrzucamy.
  • Jeżeli któreś z muszli są otwarte, to stukamy nimi lekko w blat, jeśli w ciągu kilku minut się nie zamkną, to również je wyrzucamy.
  • W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotki i czosnek, podsmażamy przez 2 - 3 minuty, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Wkładamy mule, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 5 - 6 minut, potrząsając garnkiem od czasu do czasu, aż wszystkie muszle się otworzą.
  • Jeżeli któraś z muszli pozostała zamknięta, to na wszelki wypadek wyrzucamy ją, mogła być nieświeża.
  • Przekładamy na talerze, polewamy sosem z garnka i posypujemy zieloną pietruszką.
  • Serwujemy ze świeżo upieczoną bagietką czosnkową.
http://www.kuchennyblat.pl/mule-w-bialym-winie/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

mule w winie
Kuchenny Blat
16