Owocowe parfait

Lekki deser z bitą śmietaną, świeżymi owocami, sokiem z limonki i jogurtem. Niekoniecznie musimy używać truskawek, borówek i jeżyn, każde miękkie sezonowe owoce będą smakować wyśmienicie. Deser podajemy w szklankach. Pamiętamy, aby przed podaniem, włożyć go do lodówki na przynajmniej pół godziny. Zamiast limonki można użyć swieżej pomarańczy, dodajemy wtedy trochę mniej cukru. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Można dodać kilka listków mięty, smakuje wtedy jeszcze lepiej.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Owocowe parfait

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Owocowe parfait

Składniki:

  • 500 ml śmietany do ubijania
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 limonka, sok i starta skórka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g truskawek
  • 150 g borówek
  • 150 g jeżyn

Przygotowanie:

  • Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy sok i skórkę z limonki oraz jogurt, mieszamy do połączenia.
  • Rezerwujemy 1/3 owoców do dekoracji, pozostałą część wkładamy do małej miski i lekko rozgniatamy widelcem.
  • W 4 małych szklankach układamy na przemian warstwę śmietany z jogurtem i rozgniecionych owoców, aż szklanki będą prawie pełne.
  • Dekorujemy pozostałymi, całymi owocami, wkładamy na godzinę do lodówki i serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/owocowe-parfait/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

long image2
Kuchenny Blat
17