Pad Thai z krewetkami

Aromatycznetajskie danie. Najlepiej smakuje przybrane świeżą kolendrą i lekko skropione sokiem z limonki. Można dodać łyżkę sosu rybnego, który dodatkowo podnosi walory smakowe, ale ze względu na długo utrzymujący się zapach, osobiście nie polecamy. Danie bardzo łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Jeżeli przygotowywane jest w woku, należy mieszać cały czas w trakcie gotowania, gdyż makaron lubi „przykleić” się do ścianek woka.  Makaron, po ugotowaniu (przed dodaniem do dania), dobrze jest przelać zimną wodą, inaczej może zrobić się zbyt miękki.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Orzeszki ziemne można zastąpić piniowymi!

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Pad Thai z krewetkami

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Pad Thai z krewetkami

Składniki:

  • 400 g makaronu Chow Mein (chiński, jajeczny, grubszy makaron)
  • 250 g krewetek tygrysich (obranych, bez ogonków)
  • 100 g zielonego groszku cukrowego (w całości)
  • 100 g mini kolb kukurydzy (pociętej w spore kawałki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte w prasce
  • 1 małe czerowne chill pocięte w wąskie paski (średnio ostre)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty z tamaryndy (można zastąpić pastą Tom Yum wtedy 1 łyżeczka, nie łyżka)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z 1 limonki
  • 1 limonka do dekoracji (pocięta w ćwiartki)
  • 30 g niesolonych orzeszków ziemnych (rozbitych na mniejsze kawałki)
  • Świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej zimną wodą po ugotowaniu.
  • W woku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę razem z czosnkiem i chilli.
  • Dodaj groszek i kukurydzę, smaż przez 4 minuty ciągle mieszając.
  • Dodaj sos sojowy, pastę z tamaryndy, sok z limonki i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Dorzuć krewetki, smaż do momentu kiedy zrobią się różowe.
  • Dodaj makaron i orzeszki ziemne.
  • Smaż, ciągle mieszając, aż makaron będzie gorący.
  • Przełóż do miseczek, udekoruj kolendrą i ćwiartkami limonek, serwuj gorące.
http://www.kuchennyblat.pl/pad-thai-z-krewetkami/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kuchenny Blat
15