Paella z krewetkami

Inspirowana oryginalną paellą z Walencji, paella z krewetkami, kurczakiem, czerwoną papryką, zielonym groszkiem, pomidorami i koniecznie odrobiną szafranu. Szybka i łatwa do przyrządzenia, najwięcej czasu zajmuje upieczenie podudzi z  kurczaka, ale można też użyć gotowanego mięsa z podudzi, np. takiego, które zostało nam po ugotowaniu zupy. Najlepiej użyć oryginalnego ryżu z gatunku „bomba”. Paellę serwujemy z ćwiartkami cytryn, dodatkowymi krewetkami tygrysimi i zieloną pietruszką. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Paelli, w trakcie gotowania, nie należy za często mieszać.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Paella z krewetkami

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Paella z krewetkami

Składniki:

  • 150 g ryżu do paelli
  • 2 duże podudzia z kurczaka, upieczone w piekarniku (lub 3 mniejsze)
  • 150 g mrożonych krewetek tygrysich, ugotowanych i obranych
  • 100 g drobnego, mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 papryka romano, pokrojona w kostkę
  • 1 duży pomidor malinowy, obrany ze skóry i pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sok z 1/2 cytryny
  • duża szczypta szafranu
  • szczypta płatków chilli
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • zielona pietruszka, krewetki tygrysie (opcjonalnie) i ćwiartki cytryn do dekoracji

Przygotowanie:

  • Przygotowujemy kurczaka, oddzielamy mięso od kości, kości i skórę wyrzucamy, a mięso rozrywamy palcami na spore kawałki.
  • W dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2 minuty, aż cebula zmięknie.
  • Dodajemy pomidora i paprykę, smażymy przez 2 minuty.
  • Wsypujemy ryż, dodajemy sok z cytryny, chilli, mieloną paprykę, wędzoną paprykę, kurkumę, szafran, całość zalewamy bulionem.
  • Gotujemy odkryte, na małym ogniu, przez 10-12 minut, aż ryż jest prawie gotowy, a cała woda wchłonięta. Staramy się nie mieszać.
  • Dodajemy kurczaka, groszek i krewetki, mieszamy, gotujemy jeszcze przez 5 minut, aż wszystkie składniki będą gorące.
  • Serwujemy dekorowane zieloną pietruszką, krewetkami tygrysimi i ćwiartkami cytryn.
http://www.kuchennyblat.pl/paella-z-krewetkami/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

paella z krewetkami
Kuchenny Blat
23