Pasta bulionowa

Doskonałaalternatywa dla kostek rosołowych. Może być użyta jako dodatek albo baza do zup i sosów. Używamy wtedy jedną, sporą łyżeczkę na 300 ml wywaru.  Pasta jest bardzo łatwa do przyrządzenia i przechowywania. Pamiętamy aby w trakcie gotowania często mieszać, inaczej może się przypalić. Pastę przechowujemy w lodówce, w szczelnym pojemniku. Można ją przechowywać przez 2 miesiące, nie straci świeżości.  Kiedy używamy jako dodatek, warto sprawdzić smak potrawy przed dodatkowym posoleniem. Pasta jest dość słona w smaku.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zmniejszenie ilości soli skraca czas przechowywania.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Pasta bulionowa

Jak bardzo lubimy? 51

Pasta bulionowa

Składniki:

  • 3 duże marchewki, obrane i pocięte na spore kawałki
  • 150 g selera naciowego
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
  • 1 cukinia, pokrojona w grube plastry
  • 1 duża pietruszka, obrana i pokrojona na duże kawałki
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 4 duże pieczarki
  • 1 pomidor, obrany ze skórki, poćwiartowany
  • 1/2 pęczku zielonej pietruszki
  • listki z dwóch łodyżek rozmarynu
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 120 g soli morskiej
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

  • Warzywa i zioła wkładamy do malaksera, siekamy w średnią kostkę.
  • W sporym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa z ziołami, sól i wino.
  • Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25 minut, bardzo często mieszając i podlewając odrobiną wody, jeżeli pasta zacznie przywierać do garnka.
  • Pastę studzimy, przekładamy z powrotem do malaksera i miksujemy na jednolitą masę o konsystencji przecieru pomidorowego (można użyć malaksera).
  • Jeżeli pasta jest wodnista, to przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy do odparowania wody.
http://www.kuchennyblat.pl/pasta-bulionowa/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

pasta bulionowa
Kuchenny Blat
11