Pasta z makreli

Pasta twarogowa z wędzonej makreli, białego sera, zielonej pietruszki i rzodkiewką, doprawiona odrobiną majonezu.

To bez dwóch zdań nasza ulubiona pasta twarogowa. Doskonała na śniadanie czy lekką kolację. Makrela sama z siebie jest dość tłusta, kupujemy więc twaróg odtłuszczony, a nie z dużą zawartością tłuszczu. Do przygotowania pasty, zazwyczaj używamy makreli wędzonej na miodowo, ale wędzona tradycyjnie, też będzie dobrze smakować, a zawsze można dodać pół łyżeczki miodowej musztardy, dla uzyskania lekko słodkiego smaku. Serwujemy z dowolnym ciemnym pieczywem. Dekorujemy listkami roszponki. Można też podawać z krakersami do sera. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

W sezonie można dodać, pokrojonego w kostkę, ogórka małosolnego.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Pasta twarogowa z makreli

Jak bardzo lubimy? 51

Pasta twarogowa z makreli

Składniki:

  • 200 g wędzonych filetów z makreli
  • 500 g odtłuszczonego twarogu
  • 10 rzodkiewek, pokrojonych w drobną kosteczkę
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • sól morska i grubo, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  • Makrelę rozrywamy palcami na małe kawałeczki, wkładamy do sporej miski.
  • Dodajemy twaróg, drobno posiekaną pietruszkę, rzodkiewkę i majonez.
  • Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Serwujemy z dowolnym ciemnym pieczywem, udekorowane roszponką.
http://www.kuchennyblat.pl/pasta-z-makreli/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

pasta z makreli
pasta z makreli
Kuchenny Blat
5