Penne z brokułami

Super łatwy i szybki przepis na penne z brokułami, bekonem, czarnymi oliwkami, zieloną pietruszką i parmezanem, w kremowym, śmietanowym sosie. Do przygotowanie potrawy użyliśmy świeżego, gotowego penne, które można dostać w większości marketów i medalionów z bekonu, które w ostateczności można zastąpić surową polędwicą sopocką lub boczkiem, aczkolwiek należy wtedy odkroić z boczku tłuszcz. Serwujemy posypane płatkami parmezanu i zieloną pietruszką. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast świeżych, do przygotowania potrawy, można użyć mrożonych brokułów.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Penne z brokułami

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Penne z brokułami

Składniki:

  • 300 g świeżego, jajecznego penne
  • 100 g czarnych oliwek, przekrojonych na pół
  • 10 medalionów z bekonu (200 g)
  • 1 brokuł, tylko różyczki
  • 280 ml śmietany 18% do gotowania
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plaserki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki płatków parmezanu
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  • Bekon układamy na blasze do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 - 20 minut, aż stanie się złoty i chrupiący na brzegach. Wyjmujemy z piekarnika i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy.
  • W dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem. Smażymy przez 2 - 3 minuty. Dodajemy różyczki brokuła pokrojone na mniejsze kawałki, zalewamy śmietaną i dodajemy sok z cytryny.
  • Gotujemy na małym ogniu przez 8 -10 minut aż brokuły staną się lekko miękkie, ale wciąż al-dente.
  • Dodajemy bekon i oliwki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem.
  • Gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
  • Przekładamy odcedzony makaron na patelnię, dokładnie mieszamy z sosem i gotujemy jeszcze chwilę, aż penne będzie gorące.
  • Rozdzielamy na 2 talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i parmezanem, serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/penne-z-brokulami/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

penne z brokułami
Kuchenny Blat
15