Pesto z groszku

Pesto z zielonego groszku z odrobiną mięty, czosnkiem i oliwą z oliwek. Smakuje doskonale na grzankach z ciemnego pieczywa, może być również użyte jako dodatek do makaronów zamiast tradycyjnego pesto z bazylii. Pesto przygotowaliśmy z mrożonego zielonego groszku, świeży, niestety nie nadaje się do przygotowania tej potrawy.  Konieczny będzie robot kuchenny, ręczny blender zbyt mocno rozdrobni groszek. Groszek nie powinien być zmiksowany na gładką masę, powinien być bardzo drobno posiekany. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Grzanki można posypać płatkami parmezanu.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Pesto z groszku

Jak bardzo lubimy? 51

Pesto z groszku

Składniki:

  • 700 g mrożonego zielonego groszku
  • 6 łodyżek świeżej mięty, tylko listki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  • Groszek rozmrażamy pod ciepłą, bieżącą wodą.
  • Czosnek i miętę mielimy bardzo drobno w robocie kuchennym.
  • Dodajemy rozmrożony groszek, sok z cytryny i oliwę, całość miksujemy. Groszek powinien być bardzo drobno posiekany, ale nie zmielony na pastę.
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Serwujemy na grzankach z ciabaty lub bagietki albo ze świeżo ugotowanym makaronem (penne lub fusilli).
http://www.kuchennyblat.pl/pesto-z-groszku/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

pesto z groszku
Kuchenny Blat
14