Pieczeń rzymska

  • pieczeń rzymska
  • pieczeń rzymska
  • pieczeń rzymska

Doskonała do kanapek, ale może też być serwowana na ciepło z sosami, jako danie obiadowe. Pieczeń przygotowaliśmy z bardzo chudego, stekowego mięsa wołowego, które zmieliliśmy 3 razy. Najlepiej jeżeli użyjemy polskich, wędzonych śliwek, dodają smaku. Przy przekładaniu mięsa do formy, pamiętajmy, aby dobrze je docisnąć, inaczej mogę się pojawić pęcherzyki powietrza. Piekliśmy w 21 cm formie do keksu, wyłożonej papierem do pieczenia. Serwujemy z ciemnym pieczywem, dobrą, miodową musztardą lub odrobiną chrzanu, koniecznie z kiszonym lub konserwowym ogórkiem. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast śliwek można użyć suszone morele.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Pieczeń rzymska

Jak bardzo lubimy? 41

Pieczeń rzymska

Składniki:

  • 750 g chudej wołowiny, dobrze zmielonej
  • 1 duża bułka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatułowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku, sprasowane
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
  • 8 - 10 suszonych śliwek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C (160°C z termoobiegiem).
  • Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, następnie odciskamy.
  • W dużej misce mieszamy razem wołowinę, bułkę, jajka, czosnek, cebulę, pietruszkę i przyprawy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem, lekko smarujemy masłem.
  • Przekładamy 2/3 mięsa do formy, na górze układamy w linii śliwki, przykrywamy pozostałym mięsem i całość dociskamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę 20 minut, studzimy w formie ok 10 minut, odsączmy wytopiony tłuszcz i przekładamy na talerz.
  • Serwujemy zimne lub gorące z dowolnymi sosami, sałatami, czy jako dodatek do kanapek.
http://www.kuchennyblat.pl/pieczen-rzymska/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

pieczeń rzymska
Kuchenny Blat
15